Prichádza ideálny čas na pikniky a barbecue

Ľudia v západnej Európe pestujú dávnu tradíciu

a s prichádzajúcou jarou trávia voľný čas piknikmi v prírode. Stačí im na to košík s jedlom a fľaša vína. Vyberú sa na piknik hoci aj do neďalekého lesíka, na tráve rozložia deku, jedlo a pokojne pozorujú zobúdzajúcu sa prírodu.

Oxfordský slovník definuje slovo piknik ako výlet s občerstvením, ktoré si zoberieme so sebou z domu. Piknikovanie však nie je záľubou len Angličanov. Aj Taliani radi vyrážajú von z mesta. Cez veľkonočné sviatky si celé rozvetvené rodiny od rána kliesnia cestu zapchatými diaľnicami na vidiek, aby si v prírode našli najlepšie miestečko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Spomienky na nedeľné popoludnia

"Keď som bol dieťa, pikniky boli veľkou zábavou," spomína John Baron, Angličan žijúci na Slovensku. "Mama zvyčajne pripravila košík s jedlom a nápojmi, na zem sme prestreli obrus. Nebrali sme si žiadne stoličky, sedelo sa na tráve. Piknik sa konal v slnečné nedeľné popoludnie, v niektorej malej dedinke, počas kriketového zápasu. Sedeli sme v chládku pod stromami a sledovali loptičku, jedli pripravené jedlo, často spoločne s ďalšou rodinou. Sendviče z domáceho chleba so syrom, šunkou a šalátom, malé koláčiky z piškótového cesta, keksy a mama často pribalila veľkú misu jahôd a smotany."

Piknik je pre Angličanov typický aj v súčasnosti. Počas konských dostihov v Ascote, veslárskych pretekov v Henley alebo operných predstavení v Glynderborne si majetnejší ľudia objednávajú kompletný piknikový kôš v známom obchode Fortum a Mason (spoločnosť, kde nakupuje potraviny aj kráľovská rodina). Veľmi drahé prútené koše, plné takých lahôdok ako špargľa, údený losos, šampanské, si môžu dovoliť len tí najbohatší.

SkryťVypnúť reklamu

Aj našinci radi vyrážajú von. V ich košíku sú síce nabalené iné potraviny ako u Angličanov, ale radosť z času stráveného v prírode, je určite rovnaká.

Ak sa vyberieme na piknik, v každej rekreačnej oblasti alebo okolo vodných plôch, sa nájdu miesta s piknikovými stolmi, altánkom a ohniskom. Správcovia lesov sa podľa svojich finančných možností snažia opravovať vandalmi poškodené posedenia i budovať nové. Príkladom môže byť správa Mestských lesov v Bratislave, ktorá sa stará o chránenú oblasť Malých Karpát. Je to najvýznamnejšia rekreačná zóna Bratislavy, má charakter lesného parku a miest na piknik je tu pomerne dosť. ,,Už v najbližších mesiacoch zbadajú návštevníci zlepšenie stavu lesoparkových zariadení. Žiaľ, obeťou vandalov sa nezriedka stane niektorý zo 47 altánkov, 140 stolov či 400 lavíc," skonštatoval Ing. Drahomír Vorlíček zo správy Mestských lesov v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

Od anglickej ku kubánskej tradícii

Prenosné chladničky, umožňujúce udržať surové potraviny dlhší čas v čerstvom stave, priniesli so sebou zmenu a chutné jedlo si dnes môžete pripraviť kdekoľvek. Grilovanie mäsa, čiže barbecue, sa stalo spoločenskou záležitosťou. A aký je význam tohto slova? Barbecue pochádza z americko-španielského slova barbacoa, ktoré bolo pravdepodobne prevzaté z jazyka taino, používaného dnes už vymretým národom Aravakov, žijúcich na Veľkých Antilách, Bahamách a hlavne na Kube. Barbecue sa používa na označenie spoločenského zhromaždenia ľudí, pri ktorom sa vonku griluje mäso.

V americkom filme býva grilovanie vďačnou kulisou pre rodinné scénky. Ľudia sa zídu, pripravia si niečo dobré a svet je odrazu jednoduchší a príjemnejší. Príležitosťou na grilovanie môže byť priateľské stretnutie rodiny, partie kamarátov alebo susedov v záhrade či na väčšej terase. Vďaka prenosným grilom sa môže grilovať hoci aj na brehu jazera, stačí sa dohodnúť a vyraziť.

SkryťVypnúť reklamu

Delikatesy z grilu

Pre majiteľov rodinného domu alebo chaty nie je žiadnym problémom vybudovať si kútik na barbecue. Pri navrhovaní záhrady stačí pamätať na príjemné miesto a na spevnenej ploche postaviť kozub, posedenie alebo dokonca malý altánok. Ideálne na grilovanie je miesto v závetrí, kde prievan nespôsobí bolesti hlavy a vietor nebude odnášať dym a popol priamo do vášho či susedovho domu. Ak kozub nemáte a chcete pozvať priateľov na prvú tohtoročnú párty, môžete im pohostenie pripraviť aj na prenosnom grile. Klasikou je gril na drevené uhlie. Stojí niekoľko stoviek a jedlá na ňom pripravované, získajú z uhlia špecifickú chuť.

Zdravšiu prípravu grilovaných jedál ponúkajú lávové grily. Stoja od sedem tisíc korún vyššie. Propánbutánová bomba ohrieva lávové kamene a ich sálajúce teplo vytvára zo surového mäsa skutočnú delikatesu. Porézny povrch kameňov vstrebáva veľké množstvo tuku a kamene majú samočistiacu schopnosť. Lávové kamene sa musia obnovovať raz za čas, pri bežnom grilovaní raz či dvakrát do týždňa, vydržia jednu až dve sezóny.

SkryťVypnúť reklamu

Pre sviatočných "grilovačov" existujú na trhu aj jednorázové grily a stoja okolo sto korún. V návode na použitie sa dočítate, že vydržia až dve hodiny grilovania.

Grilovanie má byť predovšetkým zábavou, a aby nedošlo k nejakým nepríjemnostiam, treba zachovávať určité pravidlá bezpečnosti. Hrajúce sa deti či domáci miláčikovia, by sa nemali dostať do blízkosti prípravy jedla. Je vhodné ich zabaviť a vymedziť im určitý priestor.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 639
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 397
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 727
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 236
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 397
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 752
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 923
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 305
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu