Duel kuchárov

Kedy ste uvarili svoje prvé jedlo? Keď som mal osem rokov. Chcel som byť ako maminka a variť. Inak, jeden čas bola lektorkou varenia...


Petr Novotný
zabávač, podnikateľ
moderátor relácie Chuťovky na Markíze

Kedy ste uvarili svoje prvé jedlo?
Keď som mal osem rokov. Chcel som byť ako maminka a variť. Inak, jeden čas bola lektorkou varenia. Založil som si zošit s názvom Recepty, a keď mala večer odísť z domu, poprosil som ju , aby mi nejaký nadiktovala. Chcel som tatkovi uvariť večeru. Odporučila mi to najjednoduchšie - čaj. Lenže vedľa čaju bola rasca a tak som mu urobil rascový vývar. Otec ani brvou nemihol, vypil ho a na druhý deň mi povedal, že keď do toho pridám vajíčko a soľ, budem vedieť uvariť už svoje druhé jedlo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čo vám najviac chutilo ako dieťaťu?
Bol som na sladké jedlá a to mi aj ostalo.

Varíte aj doma, alebo len na televíznej obrazovke?
Pravdaže, varím aj doma, ale nedá sa o tom povedať ako o pravidelnej príprave jedla pre celú rodinu. Na to mi naozaj nezostáva čas.

Viete, že na STV začali vysielať reláciu o varení - Menu? Videli ste ju?
Nevidel, ani som o tom nepočul.

Pozerávate nejaké programy o varení?
Poznám jeden nemecký program, ale neviem ako sa volá, ani kde ho vysielajú. Občas mi ho doma nahrajú na video. Varí tam vyslovený mág vo všetkých kútoch sveta, ale to, čo on dorába, je normálna šou.

Ktorý hostia vám v Chuťovkách vyslovene "sadli" kuchársky a ľudsky?
Fantasticky a originálne navarila Marcela Molnárová lososa na malinách. Veľmi sme si porozumeli aj s Jankom Lehotským.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko percent jedál sa dá uvariť podľa receptov, ktoré dostávate?
To neviem povedať, lebo nemôžem stihnúť vyskúšať všetky. Týždenne mi chodí asi tristo receptov len poštou. V počítači mám asi desaťtisíc receptov. vyberám si len také, ktoré sú niečím zvláštne, ktoré ma zaujmú. V reláciách potom použijem len tie, ktoré som sám odskúšal.

Koľko najviac by ste boli ochotní zaplatiť za večeru pre dvoch?
Dal by som aj osem tisíc, ale asi by mi to už potom nechutilo. Nie, žeby som si to nemohol dovoliť, ale bola by to premrštená cena za jedlo.

Ste reštauračný typ?
V Prahe chodím len na overené miesta, na spoznávanie nových nemám čas. Na cestách - na Slovensku - zasa skúšam. Moja osoba robí v reštauráciách divy - keď prídem, kuchári sa vypnú k virtuozite.

SkryťVypnúť reklamu

Potrpíte si na spoločné stolovanie?
Po svadobnej noci sme s manželkou veľmi príjemne a opulentne poraňajkovali v posteli. Šepkala mi, aby som jej sľúbil, že to tak bude navždy. Po štyroch dňoch sme ledva stihli rannú kávu a každý si bežal po svojom. Milujem spoločné stolovanie, ale s našimi štyrmi deťmi sa nám to veľmi nedarí. Každý si urve, čo môže, sám. Vynahradzujeme si to pri grilovačkách.

Čo najexotickejšie ste jedli?
Neznášam predsudky. Zjem - teda okúsim všetko, ale nie všetko si obľúbim. Mravce, ako som ich jedol, už mať nemusím. Červy a hady mi však veľmi chutili. V cudzej krajine, aj keď mi nechutí, zjem všetko. Z princípu neuraziť. Pohrdnúť ich jedlom je ako napľuť na ich kroj.

Ktoré jedlo vyslovene neznášate?
Mal som nejaké, ale pramenilo to z detských čias, zo školských jedální. Bola to šošovica a pľúcka. Dnes si na nich, keď sú dobre pripravené, pochutím.

SkryťVypnúť reklamu

Petr Novotný je otcom štyroch detí, podniká a už roky pripravuje okrem veľkých zábavných šou relácie pre televíziu Nova. Minuloročné Novoty vystriedali Dobroty, na Markíze pokračuje vo varení so známymi ľudmi v nedeľnej relácii Chuťovky. Recepty pozvaných hostí, doplnené radami, tipmi, kulinárskymi príhodami aj prísloviami o jedle, boli zozbierané a vydané aj v knižnej podobe. Knihu Chuťovky z Markízy si kúpilo už dvadsaťtisíc čitateľov.


 

Marián Slovák
herec
moderátor relácie Menu na STV

Kedy ste uvarili svoje prvé jedlo?
Na strednej škole, to bola vtedy náhodná nevyhnutnosť. Naozaj som začal variť až v Nitrianskom divadle. Od 1972 sa tomu venujem pravidelne.

Čo vám najviac chutilo ako dieťaťu?
Okrem francúzskych zemikov z družiny som zjedol všetko. V dome ma dokonca používali ako predjedáka. Suseda u nás zazvonila, keď jej deti - moji kamaráti - nechceli doma jesť. Po tom, čo som jedol doma, som teda išiel k nim a s chuťou som sa pustil do toho, čo navarila suseda, aby im to tiež prišlo na chuť. Dosť veľa som športoval, preto som bol stále hladný. V istom štádiu som každý deň vypil aj liter mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Varíte aj doma, alebo len na televíznej obrazovke?
Samozrejme, návyky ostali - varím aj doma. Touto formou pomáham trochu manželke. Zatiaľ môže ožehliť alebo urobiť iné domáce práce, keďže je tiež herečka a nemôže všetko ostať na hlave samej. Teraz chodím do Nitry skúšať Gréka Zorbu, takže viac varí manželka a až som sa začudoval ako výborne, čo skomentovala, že som už aj zabudol, keď som ju k vareniu skoro nepustil.

Pozerávate Chuťovky na Markíze?
Áno, veľmi rád. Pán Novotný je veľká osobnosť, túto reláciu rešpektujem ako výbornú.

Aj nejaké iné relácie pre kuchárov a gurmánov?
Rád pozerám Floyda na Spektre. Pozrel som si dokumenty o parížskej Tržnici, o jej šéfkuchároch. Kulinárstvo nám odhaľuje, že pripraviť jedlo,  dobre sa najesť a stolovať nie je len o jedle, ale o kultúre.

SkryťVypnúť reklamu

Ktorí hostia vám v Menu vyslovene "sadli" kuchársky a ľudsky?
Všetci boli originálni a zaujímaví. Zaujala ma veľvyslankyňa Slovinskej republiky, ktorá napriek svojej náročnej profesii priznala, že sa snaží sama variť a nezabúdať na to, že je aj mama. A Mirko Dvorský priniesol veľmi znalý recept talianskej kuchyne. Každý z hostí však mal recept, ktorý mal veľkú kvalitu.

Koľko percent jedál sa dá uvariť podľa receptov, ktoré odskúšate?
Nikdy som sa nesnažil variť podľa knižky, hoci máme doma veľa kuchárskych kníh - sú však skôr na pozeranie obrázkov. Základ prišiel z pozorovania a z odpočúvaného. Keď mi veľmi chutí, vleziem aj do kuchyne za kuchárom, hoci si uvedomujem, že jedlo je trošku aj tajomstvo. Poslene som takto vymámil od kuchára v Modre jeho recept na divinovú paštiku.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko najviac by ste boli ochotní zaplatiť za večeru pre dvoch?
Na tým som nikdy neuvažoval. Asi by som nešiel do vyslovene drahých reštaurácií, do nezmyselne drahých. Na niektoré reštaurácie som zvedavý, napríklad teraz na Carlton. Je mi jasné, že v exluzívnom priestore s dobrou obsluhou sa z peňaženky vyberie viac peňaží, ale tým, že varím, viem, kedy sú ceny premrštené. Sú ľudia, ktorí by zaplatili aj štyritisíc korún, ale to ma neláka.

Ste reštauračný typ?
Keď boli deti menšie, mali sme spoločné posedenia v reštaurácii ako výchovný moment. U nás ľudia často vyžadujú od personálu dokonalosť a pritom sami sa nevedia k personálu správať. Chceli sme, aby sa deti vedeli správať a pohybovať aj v elegantnom, luxusnejšom priestore. Chodili sme takto do reštaurácie každé dva týždne.

SkryťVypnúť reklamu

Potrpíte si na spoločné stolovanie?
To bol u nás do istého času kánon - potrpeli sme si na spoločné stolovanie. Aspoň raňajky museli byť spoločné. Nedeľný obed nám nemohla narušiť ani práca. Teraz je to už trochu iné, doma máme už len 15-ročnú dcéru, synovia sú vo svete.

Čo najexotickejšie ste jedli?
Možno to nebolo najexotickejšie, ale príprava a vzhľad to bol zaujímavý - na Kanárskych ostrovoch mi syn objednal rybu obalenú v morskej soli. Na oválnej mise bola jedna hromada soli, v nej bola ryba a celé to bolo zapečené. Čašník po tom trochu pinkol a soľ sa rozlupla. Ocenil som to ako originálne a pritom jednoduché. Ja nie som zástancom vymýšľania šialenstiev, skôr mám rád klasickú prípravu, ktorá experimentuje len s koreninami. Tými sa dá dosiahnuť veľa. Tradičné jedlá robím typickými spôsobmi, dôležité pre mňa je, aby boli "poctivé".

SkryťVypnúť reklamu

Ktoré jedlo vyslovene neznášate?
Vďaka družine tie francúzske zemiaky doteraz nemusím mať.

Herec Marian Slovák momentálne skúša hlavnú postavu v muzikáli Grék Zorba v réžii Jozefa Bednárika v Divadle Andreja Bagara v Nitre. S manželkou, herečkou Evou Matejkovou, majú tri deti. Ponuke moderovať cyklickú reláciu Menu, ktorú Slovenská televízia vysiela v pondelok, sa Marian Slovák potešil, "rád varím a stretnem sa tam so zaujímavými ľuďmi," hodnotí svoje nové účinkovanie. "Len som už štyri relácie nevaril, tak som nervóznejší. Už chcem variť aj ja," doplnil s úsmevom.
 

Autor: Kata Račková / Foto: Peter Procházka, archív TV Markízy

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  3. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  2. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  3. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  5. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 353
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 425
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 534
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 000
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 3 991
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 226
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 102
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu