Belgičania postavili Devu na nohy

TREBIŠOV - V bývalých čokoládovniach Deva sa opäť vyrába. Po viac ako troch rokoch od prerušenia prevádzky začal v zrekonštruovaných priestoroch podnikať svetoznámy belgický výrobca praliniek - spoločnosť SA Confiserie Leonidas.

Trebišovskú Devu kúpil v auguste minulého roku v druhom kole výberového konania za cenu, ktorá podľa správkyne konkurznej podstaty Devy Ľudmily Kavuličovej dosiahla približne sto miliónov korún. „Ide oprvú investíciu spoločnosti Leonidas v strednej a východnej Európe. Trebišovskú Devu sme sa rozhodli kúpiť z troch dôvodov. Prvým bol fakt, že závody v Belgicku už kapacitne nestačili požiadavkám trhu. Okrem toho je naším záujmom preniknúť na trhy v strednej a východnej Európe a po tretie, chceme v Trebišove vyrábať také cukrovinky, ktoré v Belgicku závody spoločnosti Leonidas doteraz neprodukovali,“ vysvetlila zámery belgického investora Annick Van Overstraetenová, obchodno-marketingová riaditeľka spoločnosti Leonidas.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Do renovačných prác na budovách, obnove existujúceho technologického vybavenia, do nákupu a inštalácie nových strojových zariadení investoval belgický výrobca viac ako dvesto miliónov korún.

Spoločnosť Leonidas v súčasnosti zamestnáva v trebišovskom závode 160 zamestnancov, z čoho asi polovicu tvoria sezónni pracovníci, pre ktorých majú pracovnú náplň až do veľkonočných sviatkov.

Výroba, ktorá sa začala v auguste tohto roka, sa zameriava na čokoládové pralinky, ovocné pasty a želé, cukríky a tabuľkové čokolády, v závere roka by mali na slovenský trh uviesť tri nové čokoládové tyčinky z produkcie spoločnosti Leonidas. Základné suroviny potrebné na výrobu - rôzne druhy belgickej čokolády so stopercentným kakaovým maslom a belgickým fondánovým cukrom do Trebišova dovážajú z Belgicka. Niektoré ďalšie prísady pochádzajú z Talianska, Francúzska a Turecka, mliečne výrobky, kryštálový cukor a glukózu by mali dodávať slovenskí výrobcovia. „V súčasnosti celá produkcia, najmä čokoládové pralinky, ale tiež ovocné pasty a cukríky, smerujú na belgický trh. Od začiatku budúceho roku časť výroby zostane na Slovensku, prípadne ju z Trebišova budeme exportovať. Chceme ponúknuť výrobky, ktoré v minulosti Deva úspešne vyrábala,“ dodala Overstraetenová.

SkryťVypnúť reklamu
ŠTEFAN FRIMMER
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 694
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 679
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 741
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 703
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 695
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 266
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 223
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 302
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu