Náš jedálny lístok nabehol v deväťdesiatych rokoch na takzvaný západný typ výživy. „Energetický príjem je vyšší než odporúčania a nie je to vyvážené primeraným pohybom,“ vysvetľuje Robert Šimončič, ktorý sa dlhé roky zaoberá výskumom stravovania našej populácie.
Na faktoch o pretučnenosti Slovákov sa už niekoľko rokov nič nemení. Polovica mužov a 32 percent žien má miernu a každý piaty muž i žena viditeľnú nadváhu. Tučnota našich ľudí zjavne klesá s vyšším vzdelaním.
Denný príjem energie si stále nadmerne dobíjame jedením tukov, najmä v podobe bravčového mäsa a nezdravých údenín.
Alarmujúca je mimoriadne nízka konzumáciu mlieka, mliečnych výrobkov a syrov. Dôsledkom toho viac ako polovica Slovákov trpí na nedostatok vápnika. Pri bielkovinách sa pred časom konečne otočil pomer v prospech rastlinných a na úkor živočíšnych, ale tento trend nie je zatiaľ nejako výrazný. Je zarážajúce, že pretrváva aj nedostatok hladiny vitamínov – polovica populácie má nízky príjem vitamínov E a C a beta-karotén chýba dokonca vyše 80 percentám ľudí. (ru)