Speváčka populárnych piesní Jadranka Handlovská sa pred troma rokmi stala objavom roka. Odvtedy dvakrát po sebe získala bronzového Slávika. Vydala šesť cédečiek, za každé z nich získala platinovú platňu. Momentálne pracuje na siedmom cédečku, ktoré bude stredoprúdové, srdcervúce, naspievané v srbskom jazyku bez moderných rytmov. Rada vymýšľa texty svojich piesní. Foto - DESANA DUDÁŠOVÁ
Speváčka populárnych piesní Jadranka Handlovská získala vzťah k hudbe i k národným kuchyniam už v detstve. Ako malá však nepotrebovala jesť veľa. U starej mamy v Sarajeve sa síce výborne varilo, no jej nechutilo. Milovala iba nugetu, ktorou bola ochotná napchávať sa kedykoľvek. Dokázala jej zjesť aj kilo denne, kým ju nerozbolelo brucho. Mala veľmi rada sladké, ľudia žasli, koľko kryštálového cukru si nasype do kakaa. Neskôr sa zo sladkostí trocha zaokrúhlila. Už ako dvanásťročnej jej však prestali chutiť. Dodnes žije bez nich, iba raz za čas neodolá palacinkám.
Nešťastné staré mamy
Svoju prvú vnučku vychovávali starí rodičia v Sarajeve na striedačku so starkými v Bratislave. A pretože nechcela takmer nič jesť, stávalo sa, že sarajevská stará mama svoje "živé striebro" naháňala s polievkou po záhrade. Ak sa jej podarilo Jadranke nanútiť aspoň trocha slepačej polievky, považovala to za víťazstvo dňa.
"Všetko v živote robím naopak. Keď som bola v Juhoslávii, kričala som, že chcem slovenské halušky, v Bratislave som sa zasa dožadovala pity alebo filovaných paprík," smeje sa dnes speváčka, ktorú v rodine považovali dlho za najchudšie stvorenie, hoci boli všetci štíhli.
Perky alebo pita?
Obe staré mamy výborne varili. Kým v Sarajeve ju zvykali na zdravú stravu bohatú na ovocie a zeleninu, v Bratislave išlo o tradičnú slovenskú kuchyňu. Dodnes jej chutí pita, ktorá sa pripravuje z cesta podobného štrúdľovému. Plní sa buď naslano mäsovými plnkami, dochucuje špeciálnymi bylinkami, alebo nasladko s tvarohom a pečie sa v špeciálnej forme. Jadrankini hostia si u nej pochvaľujú pitu zo zemiakov. Hoci sú filované papriky (papriky opečené v štipke oleja s nadrobno pokrájanými rajčinami a voňavým cesnakom) výborným vegetariánskym jedlom, ktoré v Sarajeve konzumujú so zemiakmi, nikdy ich veľmi nechcela jesť. U bratislavskej babky jej najviac chutili tradičné perky (pirohy) plnené džemom alebo tvarohom s orechmi.
Zo školy na cintorín
Jadranka bola vždy spoločenská, preto sa tešila, že na základnej škole bude chodiť na obedy do družiny. Keď však zistila, že na jedálnom lístku sú veľmi často omáčky, paradajkové polievky a špenát, z ktorého jej raz bolo veľmi zle, prestala sa do družiny tešiť. Pretože pravidelne odmietala zjesť obed, vzala ju raz vychovávateľka na cintorín a ukázala jej hrob s tým, že takto dopadne, ak nebude jesť. Jadranka dodnes nedokáže na tento hororový príbeh zabudnúť.
Zemiaková rodina
Po skončení štúdia herectva na konzervatóriu skúsila šťastie ako modelka. Jej pobyt v Ríme sa však skončil po polroku. Bratislavská stará mama ťažko ochorela a Jadranka sa musela vrátiť, aby jej na sklonku života pomohla. S asistenciou starého otca a kuchárskych kníh začala vtedy prenikať do tajomstiev kulinárskeho umenia, ktoré dnes výborne ovláda. Neskôr ochorela aj jej mama, takže sa postupne stala gazdinou pre celú rodinu.
Speváčka, ktorej nadovšetko chutí talianska kuchyňa, dnes s trochou smútku hovorí: "Rodina sa nám akosi zmenšuje. Zostali sme iba s otcom a bratom, pretože mamička, rovnako ako starí rodičia, umrela, a sestra študuje v zahraničí. Ale pretože môj otec miluje kačicu, vždy mu ju rada pripravím. Na rozdiel od tradičných lokší alebo knedlí, mávame ku kačke s kapustou zemiakové pyré. My sme všetci zemiakoví."
Recepty Jadranky Handlovskej
Králik na zelenine
Rozporcovaný králik, 200 g údenej slaniny, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 na kolieska pokrájaná cibuľa, čierne korenie, 1 kocka mäsového vývaru, 1 lyžica octu, 2 bobkové listy
Kúsky z rozporcovaného králika poprekrývame kúskami údenej slaniny. Zvyšok slaniny rozpražíme. Pridáme mäso, opečieme z každej strany, osolíme a preložíme na vopred vyhriaty plech alebo na pekáč. Pridáme na kocky pokrájanú zeleninu, na kolieska pokrájanú cibuľu, posypeme čiernym korením, podlejeme mäsovým vývarom, pridáme lyžičku octu, bobkový list a upečieme. Podľa potreby podlievame mäsovým vývarom. Podávame so zeleninovou oblohou z pečenia a zemiakovou kašou.
Mandľové sucháre
4 bielky, 120 g cukru, 1 vanilínový cukor, 120 g hladkej múky, za hrsť mandlí
Bielky dobre vyšľaháme, pridáme cukor a vanilku a urobíme tuhý sneh. Pomaly postupne pridávame múku a celé mandle. Cesto vylejeme do vymastenej formy srnčieho chrbáta a pečieme 40 minút. Upečené prevrátime na stôl a na formu prikryjeme mokrou handrou, aby sa cesto odlepilo. Na druhý deň nakrájame na tenké plátky a dvadsať minút sušíme v rúre pri 150 stupňoch Celzia.
Opitý koláč
Na cesto: 220 g masla, 6 vajíčok, 220 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 60 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva,
Na plnku: marhuľový džem alebo kompót, 220 g orechov, 150 g práškového cukru, 1,5 dcl rumu,
Na polevu: 120 g cukru, 120 g masla, 1 lyžicu maizeny, 2 lyžice kakaa, pol lyžice mlieka
Z ingrediencií vymiešame cesto, ktoré upečieme v rúre. Medzitým pripravíme plnku, ktorú natrieme na upečené cesto a polejeme polevou. Ozdobiť môžeme čokoládovými zrniečkami.
Cviklový šalát
1 kg červenej cvikly, 1 lyžicu octu, 4-5 strúčikov nastrúhaného cesnaku, soľ, čierne korenie, posekané vlašské orechy, 1 majolku
Cviklu uvaríme, ošúpeme, postrúhame na jemno. Pridáme lyžicu octu, cesnak, soľ, vlašské orechy, korenie a celú majolku. V chlade necháme odstáť štyri hodiny.