V pôvodnej budove firmy Bognár Arpád v Novom Živote sa pracuje ešte stále na plné obrátky, než sa presťahujú do novej. FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Firmám hrozí zánik po vstupe do únie
BRATISLAVA - Potravinárske firmy vedia už niekoľko rokov, čo majú robiť, aby prežili vstup do Európskej únie.
Martin Chudý zo Štátnej potravinovej a veterinárnej správy potvrdzuje, že od roku 1999 vedia podnikatelia so živočíšnymi produktmi, aké kritériá treba do roku 2004 splniť.
V roku 1999 urobili prvú kontrolu stavu našich potravinárskych firiem a porovnali ho so štandardmi únie. "Okrem toho sme informovali prevádzkovateľov, či spĺňajú podmienky a čo majú zlepšiť," hovorí Martin Chudý.
To, že niektoré firmy dodnes nesplnili kritériá, súvisí podľa neho s ich finančnými problémami, ale nevylučuje, že niektorí si neuvedomili skutočný dosah plnenia požiadaviek únie.
Konkrétne firmy, ktoré pravdepodobne nesplnia požiadavky, zatiaľ Štátna veterinárna a potravinová správa nechce zverejňovať. Zatiaľ nepozná ani najčastejšie príčiny nesplnenia požiadaviek. "Až keď bude po inšpekciách a bude známy zoznam prevádzkarní, ktoré podmienky nesplnili, bude zhodnotenie najčastejších príčin," povedal Chudý. (rf)
Dvadsaťštyri hodín denne sa dnes pracuje na stavbe novej prevádzky firmy Bognár Arpád, Mäso-údeniny v Novom Živote. Firma síce má na druhej strane obce peknú šesťročnú budovu, tá však nespĺňa kritériá Európskej únie na veľkovýrobňu.
Zamestnanec Zoltán Galamboš hovorí, že na stenách a na zemi nesmú byť podľa noriem Európskej únie kachličky. Steny musia pokrývať nehrdzavejúce plechy, podlaha musí byť z liateho betónu, v ktorom je guma. Aby sa nešmýkalo a nič sa nelepilo na zem. Hlavná výčitka bola, že majú nízke stropy.
"Dali sme projekty na novú prevádzkareň urobiť už dávnejšie, ale aj so stavebným povolením to trvalo tak dlho, že nám na stavbu ostali tri-štyri mesiace," hovorí Galamboš. Firma zamestnáva okolo 60 ľudí.
"Do apríla to musí byť hotové, nech sa deje, čo sa deje," hovorí jeden zo zamestnancov pri pohľade na stavenisko plné ľudí. Na hrubých múroch práve rastie konštrukcia strechy. "Je lacnejšie postaviť novú budovu než rekonštruovať pôvodnú. Majiteľ by to síce mohol aj zavrieť a všetkých prepustiť, ale chce firmu rozvíjať."
Rušno je aj v známej firme Hydine Cífer, kde pracuje okolo 200 ľudí. Tiež sa tu snažia všetky prevádzky pripraviť tak, aby prešli kontrolou. "Ani zo žartu nehovorte, že by sme museli zavrieť firmu. O týždeň by sme mali mať všetko definitívne jasné. Zatiaľ tu boli dve kontroly, ešte príde jedna," hovorí zamestnanec manažmentu, ktorý nechce byť menovaný.
Priznáva, že firmu niektorí už odpisovali. "To boli ťažké milióny, ktoré sa museli preinvestovať, aby sme poprerábali, čo treba. Technológia bola dobrá, ale muselo sa investovať do zlepšenia hygienických podmienok, do stavebných častí," hovorí.
Na zozname firiem, ktoré nespĺňali požiadavky, je aj hydinárska firma v Ivanke pri Dunaji. Vrátnik už z diaľky víta, že hydináreň zavreli už pred rokom. "Je to obrovský areál, všade boli morky, mali vlastnú liaheň, spracovávali mäso, predávali. Niektoré budovy už rozobrali. Ale nie som si istý, či zánik súvisí s Európskou úniou."