FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Až po osemnástke, keď som sa snažila osamostatniť, sa varenie stalo mojou veľkou záľubou," hovorí speváčka.
Vo varení sa našla
Na svoje prvé skúsenosti s varením nespomína veľmi rada. "Dokonca ani môj prvý pokus uvariť slepačiu polievku nedopadol dobre, nedala sa jesť. Žila som na konzervách a polotovaroch, nebolo to príjemné obdobie."
Neskôr si začala kupovať kuchárske knihy a variť podľa nich. Dnes jej už nerobí problém pripraviť hocijaké jedlo. Varí skoro každý deň.
"Je to pre mňa príjemne strávený čas. Myslím si, že som sa vo varení našla. Teším sa z varenia, z toho, keď chutí mojej rodine, kamarátom, a keď si niekto vypýta dupľu," hovorí.
Zatiaľ býva v podnájme, ale keď bude mať vlastnú priestrannú kuchyňu, ktorá bude v kombinácii dreva s chrómom, určite v nej bude tráviť veľa času.
Pečeniu neprepadla
Snažila sa zdokonaľovať aj v pečení, to ju však nebaví až tak ako varenie. "Nepečiem často, ale keď má niekto sviatok, alebo máme rodinnú oslavu, upečiem tortu či zákusok. Pečiem skôr pre radosť iných. Teším sa, keď im ulahodím a keď im to, čo som pripravila, chutí."
Často varí polievky, na ktorých si aj sama rada pochutná. "Nerobí mi problém uvariť zeleninovú polievku či mäsový vývar." Najčastejšie však pripravuje mäso, lebo sa dá urobiť na veľa spôsobov a v rôznych kombináciách. Baví ju aj príprava časovo náročných jedál. Rada robí plnené mäso, plnky, zeleninové prílohy, šaláty. Od mamy sa naučila pripravovať aj chutné prívarky.
Fast food si odopiera
Hoci Dagmar obľubuje aj fast food, tento typ stravovania si odopiera. "Z týchto jedál sa priberá, a to nechcem. Snažím sa jesť asi päťkrát denne, ale iba malé porcie. Rada chodím aj do reštaurácií, tam však tiež uprednostňujem zdravé a malé porcie jedál."
Niekedy však neodolá a dá si zabíjačku, opekačky či grilovačky. "A občas, ak mi príde chuť na sladké, dám si gaštanový zákusok so šľahačkou. Myslím si, že zhrešiť v jedle môže každý a občas si dožičiť všetko, na čo dostane chuť. Keď chcem potom kilá navyše zhodiť, obmedzím jedlo a viac športujem."
Nemá rada ovocie
V jedle nie je prieberčivá. Chutí jej takmer všetko okrem ovocia. "V detstve som nemala rada držkovú polievku, ale neskôr som aj jej prišla na chuť. Nikdy mi však nechutilo ovocie, aj keď je zdravé. Nahrádzam ho zeleninou alebo ovocnými šťavami. No ak je ovocie v jedle, zjem ho."
Ovplyvnila ju japonská kuchyňa
Dagmar rada cestuje a v cudzine už ochutnala množstvo jedál. Nechutí jej nemecká kuchyňa, pretože nemá rada ovocné polievky, a poľská, lebo ich polievky vraj nemajú správnu chuť a výber jedál je obmedzený. Naopak, oslovila ju japonská kuchyňa.
"V Japonsku mi chutilo všetko. Páči sa mi ich rýchla príprava jedál, pestrosť a rôzne kombinácie. Japonské jedlá sa snažím variť aj doma, len škoda, že u nás nedostať všetky prísady a koreniny, ktoré používajú Japonci," hovorí Dagmar.
Dagmar Rostand sa narodila roku 1971 v Šali. Vyštudovala gymnázium, popritom študovala ľudové konzervatórium a neskôr Štátne konzervatórium. Účinkovala v muzikáloch Drakula a Mníšky. Ako sólistka pôsobí v Big bande Gustáva Broma a má vlastnú kapelu. Zatiaľ vydala jeden sólový album, v súčasnosti pripravuje druhý. Rada športuje, varí, cestuje, chodí do prírody a zbiera huby.
Recepty Dagmar Rostandt
Kuracie rizoto
200 g kuracieho mäsa, olej, čerstvá alebo mrazená zelenina podľa vlastného výberu, huby, čierne korenie, soľ, bazalka, čínske korenie, červené alebo biele víno (môže byť aj voda), ryža, syr.
Do panvice nalejeme olej, pridáme pokrájané kuracie mäso, zeleninu, huby, korenie, soľ a bazalku. Zalejeme vínom alebo vodou a chvíľu podusíme. Potom pridáme ryžu a povaríme ešte 10 až 15 minút. Pred podávaním posypeme postrúhaným syrom.
Falošná husacia pečeň
400 g bravčovej alebo hydinovej pečene, 4 vajíčka, 2 dcl kačacej, alebo husacej masti, 2 dcl sladkej smotany, pol kávovej lyžičky soli, pol lyžičky vegety
Do misy vložíme pomletú pečeň, pridáme vajíčka, masť, smotanu, soľ a vegetu. Zmes premiešame, nalejeme do vymastenej formy a prikryjeme alobalom. Rúru nastavíme na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Necháme vychladnúť a podávame s chlebom.