Feldeková pokrstila čerstvo nakrájanou kapustou knihu 270 receptov na kapustnice

Modra 21. februára (TASR) - Čerstvo nakrájanou kapustou pokrstila dnes spisovateľka Oľga Feldeková knihu Jána Kamenistého 270 receptov na kapustnicu a ...


FOTO - TASR

Modra 21. februára (TASR) - Čerstvo nakrájanou kapustou pokrstila dnes spisovateľka Oľga Feldeková knihu Jána Kamenistého 270 receptov na kapustnicu a polievky z kyslej kapusty.

Urobila tak pri príležitosti nanajvýš vhodnej, a to v rámci Medzinárodného festivalu kapustnice, ktorý sa vôbec po prvýkrát uskutočnil v Modre.

Feldeková, verejnosti známa aj z televíznej obrazovky sa vyznala, že kapustnica je jej srdcovou záležitosťou, pretože ako rodáčka z Oravy na tomto jedle vyrastala. "Hrdo musím povedať, že oravská kapustnica je úplne iná ako ktorákoľvek kapustnica na Slovenska a na celom svete. Má oveľa viac vitamínov a je oveľa chutnejšia," vyhlásila.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Svoje slová nevzala späť ani po mohutnom vypískaní zo strany účastníkov festivalu a dokonca ako jedna zo súťažiacich ešte pritvrdila. "Ak by sme túto súťaž vo varení kapustnice nevyhrali, tak je to len preto, že v Modre je málo Oravčanov. Pri objektívnom hodnotení by bolo ale jasné, že oravská kapustnica je najlepšia," priliala olej do ohňa Feldeková, čo mnohí považovali za ovplyvňovanie poroty, ktorá mala za úlohu posúdiť chuť vyše desiatky kapustníc z Modry, Pezinka, Stupavy, Bratislavy ale i z Maďarska či Českej republiky.

Autor knihy Ján Kamenistý priznal, že ani zďaleka nevyskúšal všetky recepty, o ktorých píše. "Je toho strašne veľa. To by som nejedol nič iné, iba kapustnicu a kapustové polievky," odôvodnil. Recepty zbieral niekoľko rokov, pričom - ako počas krstu uviedol - "je až neskutočné, že čo mesto alebo dedina to iná kapustnica." Kniha je pritom len akousi reprezentačnou vzorkou kapustníc, ktoré považuje za národné jedlo Slovákov. "Naozaj je neuveriteľné, ako naši ľudia dokázali meniť chuť kapustnice len rôznymi zmenami pomerov pochutín. Je to hotový zázrak," skonštatoval Kamenistý. V knihe sa okrem receptov na kapustnice z jednotlivých krajov nachádzajú aj recepty od niekoľkých známych osobností.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  2. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  3. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  4. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  5. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  6. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  7. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  8. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  1. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  2. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  3. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  4. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  5. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  6. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  7. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  8. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 17 135
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 15 855
  3. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 5 054
  4. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina? 3 566
  5. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 3 235
  6. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari 3 175
  7. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta 2 832
  8. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície 1 916
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu