V kuchyni s hercom a moderátorom Igorom Adamcom

Bývalý kakaovník a dnešný bábovkár, jednoducho sladký detský hrdina Igor Adamec, bol odjakživa vo variacej menšine.Jemu to však vonkoncom neprekáža. „Kým sa to chystá, stratím sa, nezavadziam. A potom som zavolaný," hovorí. Vo svojej kuchyni sa síce ...

Igor Adamec sa narodil v Ružomberku. Študoval na bábkarskej fakulte DAMU v Prahe. Spolu s televíznym kolegom Martinom Vanekom pôsobili v krajskom bábkovom divadle v Banskej Bystrici a neskôr v Bratislavskom bábkovom divadle. Postupne prešli do divadla Gunagu, kde pôsobia už takmer pätnásť rokov. So svojím detským kabaretom cestujú po celom Slovensku. Igor Adamec momentálne spolupracuje aj s bratislavským divadlom A-ha.

Bývalý kakaovník a dnešný bábovkár, jednoducho sladký detský hrdina Igor Adamec, bol odjakživa vo variacej menšine.Jemu to však vonkoncom neprekáža. „Kým sa to chystá, stratím sa, nezavadziam. A potom som zavolaný," hovorí. Vo svojej kuchyni sa síce zaobíde bez svojej televíznej polovičky Martina Vaneka, ale bez svojej manželky určite nie. Až na chvíle, keď musí. Vtedy vraj dokáže upiecť aj olejovú bábovku, akú v televízii ešte nemali. V kuchyni s hercom a moderátoromJe už dávno známe, že Igor vymenil reláciu Kakao za Bábovku. Dnes vraví, že je to preňho dokonca lepšie, lebo bábovku normálne konzumuje, kým mliečnym výrobkom sa skôr vyhýba. Na obrazovke nemá problém zavariť si.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„S kolegom Vanekom sa nám už niekoľkokrát podarilo pripraviť pre deti takzvaný blebajz. To je taká dobrota, pri ktorej sa systémom psíček a mačička všetko nahádže do hrnca, zmieša sa to a potom sa to v žiadnom prípade nesmie jesť," vysvetľuje Igor.

Sladké časy pašalíka

Počas štúdií v Prahe mal Igor Adamec na internáte dvoch spolubývajúcich, ktorí sa v domácnosti vedeli celkom dobre zvŕtať. Dokonca tvrdí, že v mnohom mu nahrádzali manželku: jeden bol poriadkumilovný, takže stále upratoval, druhý zase varil. „A ja som im robil bordelára," vraví Igor. „Mal som svoj kútik, kde som si spravil pašalík. To je to, kde som si všetky veci hádzal na jednu kopu."

Keď sa potom oženil nastali preňho ešte lepšie časy. Je už aj verejne známe, že pani Adamcová varí naozaj výborne. S jej chutnými receptmi dobýjajú bábovkári všelijaké relácie o varení. Napríklad s kuracími vlnkami v silnej konkurencii hereckých kolegov dokonca zvíťazili.

SkryťVypnúť reklamu

Rodina Adamcovcov

Mnohí Igorovi hereckí kolegovia sa chvália tým, ako dobre varia. On sa, naopak, všade vystatuje, ako dobre nevarí a ako dobre je. Keď raz mali väčšiu filmovačku a jeho manželka nebola doma, kolegovia večer skončili u nich. Samozrejme, bolo sa treba postarať aj o jedlo. Nadšeného kolegu patriaceho do variacej väčšiny mali so sebou, akurát sa potreboval vyznať v kuchyni Adamcovcov.

„Chodil stále za mnou a vypytoval sa: kde máte hrniec na špagety? Vravím, ja neviem. Kde máte soľ? Vravím, neviem," spomína Igor. „Po niekoľkých pokusoch mávol rukou a usúdil, že naša kuchyňa síce má svoj zabehaný rytmus, ale nie som to ja, kto ho ovláda. Vypýtal si odo mňa iba povolenie ňúrať. Potom všetko pootváral, aby zistil, v akom programe je kuchyňa vybudovaná a už odo mňa nechcel nič. A navaril dobre."

SkryťVypnúť reklamu

Dnes je Igor Adamec v práci členom výborného stravovacieho tímu. Každé nakrúcanie v teréne býva spojené s návštevou dobrého gastronomického zariadenia. „Sme taká partička gurmánov-abstinentov, takže nechodíme piť, len sa spolu vždy veľmi radi a dobre najeme."

Cesnakový sen

Adamcovci jedia doma úplne všetko, presnejšie povedané, každý niečo. Zdravej výžive sa nebránia, ale ani sa jej programovo nevenujú. Väčšina ich jedál sa točí okolo špagiet, lebo dcéra je špagetová, a mäsa, lebo syn je mäsový. V rámci ich hydinového režimu predstavil Igor pre VÍKEND vynikajúce, samozrejme, manželkou predpripravené marinované kuracie rezne pod názvom Cesnakový sen.

„Sú ľahké, zdravé a neobsahujú nič, čo by momentálne lekárska veda neodporúčala. Sú výborné so zemiakmi, s ryžou alebo len tak na studeno, s anglickou zeleninou či so šalátom, napríklad mrkvovým. A chutia znamenito," hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Igor má totiž veľmi rád cesnakové jedlá, po ktorých zostáva chuť na jazyku a pach v byte. V prípade Cesnakového sna je chuť cesnaku veľmi jemná a jeho arómou nie je prestúpený byt, ale predovšetkým každý lahodný kúsok mäsa.

Najlepší recept

Napriek čiastkovým úspechom sa Igor Adamec stále cíti vo vlastnej kuchyni cudzincom. Zdedil to vraj po otcovi, ktorý tiež nikdy nevaril, pokiaľ nemusel. „Chvalabohu, vždy sa nájdu okolo mňa dobrí ľudia a ja ich slušne o nejaký ten kúsok požiadam," hovorí.

Priznáva však, že v jeho živote nastali aj chvíle, keď variť musel. Vtedy sa do toho s vervou pustil. „So synom sme si už varili napríklad čínu, piekli jablkový páj, jablká v župane či praženicu. Dokonca si dokážeme spraviť aj chlieb s maslom. A ešte vám prezradím najlepší recept môjho syna: vezmete sviečkovú, nakrájate ju, upečiete steaky a zjete ich. Sú strašne dobré."

SkryťVypnúť reklamu

Recepty Igora Adamca

Cesnakový sen

500 g rezňov z kuracích pŕs, soľ, strúhanka, olej

Marináda: 1 vajce, 3 strúčiky cesnaku (rozpučené), 1 polievková lyžica worcestru, 2 polievkové lyžice kečupu, 1 čajová lyžička horčice, 1 dl oleja

Očistené a osolené mäso vložíme do marinády najlepšie jeden deň vopred. Tesne pred prípravou rezne vyberieme z marinády a obalíme v strúhanke. Vyprážame bežným spôsobom.

Mrkvový šalát

1 kg mrkvy, 250 ml pochúťkovej smotany alebo jogurtu, 1 cibuľu, 3 kyslé uhorky, šťavu z 1 citróna, 1 kávovú lyžičku horčice, soľ podľa chuti

Mrkvu postrúhame, cibuľu a uhorky pokrájame nadrobno a spolu s ostatnými ingredienciami zmiešame.

Grilované kuracie vlnky

3 kusy kuracích pŕs, 2 polievkové lyžice medu, 1 čajová lyžička horčice, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, špajdle

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie prsia nakrájame asi na 3 cm široké a čo najdlhšie pásiky. Zo všetkých prísad vymiešame marinádu a vložíme do nej mäsové pásiky. Necháme odležať aspoň 2 hodiny. Takto pripravené mäso ponapichujeme po dĺžke na špajdle tak, aby ostali zvlnené. Grilujeme asi 5 minút.

Olejová bábovka

300 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 6 vajec, 2 dcl vlažnej vody, 2 dcl oleja, 4 polievkové lyžice kakaa

Žĺtky, práškový a vanilkový cukor vymiešame do peny. Za stáleho miešania pridávame do zmesi po kvapkách olej a vodu. Z bielkov vyšľaháme sneh a striedavo s múkou, do ktorej sme pridali prášok do pečiva, zľahka vmiešavame do predošlej zmesi. Polovičku zmesi vylejeme do pripravenej formy, do druhej pridáme kakao a opäť vlejeme do formy. Pečieme v horúcej rúre približne 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 644
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 402
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 728
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 249
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 402
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 741
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 927
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 294
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu