
Výrobcovia aj predajcovia prehodnocujú sortiment mäsa. Pokles dopytu po hovädzích výrobkoch pozorujú už od začiatku roka. Vo väčšine predajní na Slovensku sa v obchodoch ponúka hovädzina za akciové ceny. FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
ty ako hovädziu šunku či údenú roštenku vypúšťajú z výrobných programov. Vo výrobných technológiách sa začínajú oveľa viac preorientovávať napríklad na kombináciu bravčového s hydinou.
V Mecome Humenné cítili minulý týždeň slabší predaj mäsa, ale či sa to odrazilo aj na odbyte výrobkov, ešte nestihli zhodnotiť. Nevedno zatiaľ, či ich momentálny výkyv v predaji mäsa ide na vrub slovenského prípadu BSE. Pokles dopytu po hovädzích výrobkoch pozorujú už od začiatku roka - rozdiel je bezmála 40-50 percent v porovnaní s vlaňajškom.
Aj Tauris Rimavská Sobota zaznamenáva celkový pokles odbytu mäsa, hovädzieho i bravčového, už od januára. Minulý týždeň bol nižší dopyt ešte viditeľnejší. Podľa slov šéfky odboru public relations Ľudmily Bakošovej zatiaľ nevedia zhodnotiť, či to nastalo pre BSE, alebo preto, že bolo pred termínom výplat a sociálnych dávok.
Hrádok Mäsokombinát Lučenec mal pred týždňom ešte aký-taký odbyt hovädzieho, ale ku koncu týždňa od nich odberatelia neobjednali ani polovicu toho, čo zvyčajne brávali pred víkendami. „Budeme musieť pošpekulovať nad cenou,“ pripúšťa obchodný riaditeľ Dušan Kamenský, „aby sme oživili ich záujem. Ale ono je ešte skoro hovoriť, či klesne záujem kvôli slovenskej krave s BSE. Po čase to znova príde do normálu. Ľudia ešte celkom nepochopili, že v mäse sa nákaza nevyskytuje, iba v rizikových častiach ako je mozog, miecha a niektoré ďalšie časti. Ale vo všeobecnosti je už informovanosť o BSE predsa len lepšia.“
V Hrádku tvoria minimálne polovicu výrobného programu produkty s obsahom hovädzieho mäsa. Čisto hovädzie výrobky robili, pre nezáujem zákazníkov s tým však pred dvoma mesiacmi prestali. „V tomto čase sme dokonca mali pripravenú akciu s Tescom, už-už sa mali vydať akciové letáky na hovädzie výrobky ako poľovnícku roštenku a podobne, s novými uvádzacími cenami. Chceli sme oživiť záujem o hovädzie. Len-len, že sme to nevydali,“ krúti hlavou Kamenský.
Kostelecké uzeniny Slovakia zastupujú na Slovensku materskú firmu z Čiech. Ide o firmu, ktorá vďaka vlastnému testovaniu ako prvá odhalila v máji tohto roku prvú pozitívnu kravu s BSE v Čechách. „Bolo to pre nás veľké plus, lebo sme v tom čase ukázali, že nakazenú kravu sme odhalili vďaka našim nadštandardným výrobným podmienkam,“ hovorí riaditeľ slovenskej pobočky Adrian Majer, „v tom čase totiž ešte ani české, ani slovenské zákony neprikazovali povinne vyšetrovať všetky porážané kravy na BSE. Boli sme vtedy jeden z mála podnikov v Čechách, ktorý bol už dlhší čas schválený na vývoz do EÚ, a z tohto dôvodu boli pre nás testy na BSE povinné pre celú výrobu - pre zahraničie aj pre domáci trh.“ Odbyt im podľa jeho slov ani po oznámení BSE v oboch našich krajinách neklesol.
Nevyhnutnosť testovať mäso z každej kravy na BSE spracovatelia chápu, veď sami tvrdia, že prevencia je nado všetko. Napriek tomu si občas zašomrú, koľko ich to stojí nákladov a organizačných zmien.
Čerstvé mäso musí napríklad čakať deň i dva v osobitnom boxe, kým neprídu výsledky testov. „Predtým sme robili okamžite s čerstvým mäsom. Teraz musí ležať. Je to cítiť aj na kvalite, a to všetko sú straty,“ povzdychol si jeden z výrobcov.
TÁŇA RUNDESOVÁ