V kuchyni s Igorom Bázlikom

Hudobný skladateľ Igor Bázlik má rád nielen kvalitnú hudbu, ale aj dobré jedlo. Dokáže si ho pripraviť aj sám. Varenie je preňho relaxom.

Hudobný skladateľ Igor Bázlik je rodák z Banskej Bystrice. Pochádza z muzikantskej rodiny, jeho mama bola sestrou skladateľa Tibora Andrašovana. Napísal dve opery, z ktorých druhá - Polepetko - mala vlani premiéru v Banskej Bystrici. So svojou partnerkou Monikou Stanislavovou sa už tretí rok predstavuje ako Duo evergreens. So svetovými evergrínmi, muzikálovými melódiami a francúzskymi šansónmi vystupujú v kluboch, na vernisážach či večierkoch.

Hudobný skladateľ Igor Bázlik má rád nielen kvalitnú hudbu, ale aj dobré jedlo. Dokáže si ho pripraviť aj sám. Varenie je preňho relaxom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

O špikových kostiach

Odmalička bol veľkým jedákom. Rodičia mu dokonca hovorili: Nejedz toľko, povraciaš sa. Chuť do jedla, na rozdiel od brata, zdedil po mame, ktorá vynikajúco varila. Igor mal veľmi rád jej prívarky, výhrady mal len k tekvici. Prekážalo mu v nej veľké množstvo rasce. Spolu s mamou si rád pochutnal aj na špiku zo špikových kostí z polievky.

V pražskej číne

Ešte ako študent sa dostal do čínskej reštaurácie, ktorá bola v šesťdesiatych rokoch u nás len v Prahe. Keď začal chodiť do zahraničia, jeho gastronomický obzor sa postupne rozširoval. Najviac mu chutilo v Taliansku. Doteraz miluje pizzu a cestoviny, v našich reštauráciách si však tieto jedlá nikdy neobjednáva. V Taliansku majú vraj vďaka originálnym prísadám, ale aj atmosfére, farbám a vôni celkom inú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Manželky a svokry

Igor Bázlik bol tri razy ženatý. Každá z jeho manželiek mala svoju kuchynskú špecialitu. Prvá naklepala hovädzie rezne, obalila ich vo vajci a strúhanke a potom ich na jeho prekvapenie dusila. Toto jej jedlo mu veľmi chutilo.

Druhá manželka varila zdravo a obľubovala španielske vtáčiky a guláš, ktorý pripravoval skladateľ. Jej mama ich pozývala dvakrát do mesiaca na obed. Robila vraj najlepšie vysmážané bravčové rezne na svete. Boli také nadýchnuté, voňavé a chutné, že ich dokázal skonzumovať aj štyri naraz. Mama tretej manželky robila zase vynikajúci kurací paprikáš.

Veľmi rád však vždy varil a nakupoval aj on. V súčasnosti žije so speváčkou Monikou Stanislavovou, s ktorou varia spolu. Monika očistí zemiaky, zeleninu, cibuľu a cesnak, on potom čaruje nad hrncom. Dosť často si robia kurča, menej bravčové mäso a hovädzie takmer vôbec. Najradšej majú ryby, najmä lososa. Na ochutenie používa skladateľ veľa cibule, póru a cesnaku, korení málo. K jeho obľúbeným koreninám patrí karí korenie, majorán, biele korenie a morská soľ. Veľmi rád má vegetu, hoci vie, že má v sebe mnoho škodlivín. Čo ich však nemá, hovorí skladateľ, ktorý dokáže mnohé recepty povedať aj spamäti.

SkryťVypnúť reklamu

BARBORA LAUCKÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 186
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 748
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 949
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 855
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 228
  6. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 797
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 503
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 311
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu