Hudobný skladateľ Igor Bázlik je rodák z Banskej Bystrice. Pochádza z muzikantskej rodiny, jeho mama bola sestrou skladateľa Tibora Andrašovana. Napísal dve opery, z ktorých druhá - Polepetko - mala vlani premiéru v Banskej Bystrici. So svojou partnerkou Monikou Stanislavovou sa už tretí rok predstavuje ako Duo evergreens. So svetovými evergrínmi, muzikálovými melódiami a francúzskymi šansónmi vystupujú v kluboch, na vernisážach či večierkoch.
Hudobný skladateľ Igor Bázlik má rád nielen kvalitnú hudbu, ale aj dobré jedlo. Dokáže si ho pripraviť aj sám. Varenie je preňho relaxom.
O špikových kostiach
Odmalička bol veľkým jedákom. Rodičia mu dokonca hovorili: Nejedz toľko, povraciaš sa. Chuť do jedla, na rozdiel od brata, zdedil po mame, ktorá vynikajúco varila. Igor mal veľmi rád jej prívarky, výhrady mal len k tekvici. Prekážalo mu v nej veľké množstvo rasce. Spolu s mamou si rád pochutnal aj na špiku zo špikových kostí z polievky.
V pražskej číne
Ešte ako študent sa dostal do čínskej reštaurácie, ktorá bola v šesťdesiatych rokoch u nás len v Prahe. Keď začal chodiť do zahraničia, jeho gastronomický obzor sa postupne rozširoval. Najviac mu chutilo v Taliansku. Doteraz miluje pizzu a cestoviny, v našich reštauráciách si však tieto jedlá nikdy neobjednáva. V Taliansku majú vraj vďaka originálnym prísadám, ale aj atmosfére, farbám a vôni celkom inú chuť.
Manželky a svokry
Igor Bázlik bol tri razy ženatý. Každá z jeho manželiek mala svoju kuchynskú špecialitu. Prvá naklepala hovädzie rezne, obalila ich vo vajci a strúhanke a potom ich na jeho prekvapenie dusila. Toto jej jedlo mu veľmi chutilo.
Druhá manželka varila zdravo a obľubovala španielske vtáčiky a guláš, ktorý pripravoval skladateľ. Jej mama ich pozývala dvakrát do mesiaca na obed. Robila vraj najlepšie vysmážané bravčové rezne na svete. Boli také nadýchnuté, voňavé a chutné, že ich dokázal skonzumovať aj štyri naraz. Mama tretej manželky robila zase vynikajúci kurací paprikáš.
Veľmi rád však vždy varil a nakupoval aj on. V súčasnosti žije so speváčkou Monikou Stanislavovou, s ktorou varia spolu. Monika očistí zemiaky, zeleninu, cibuľu a cesnak, on potom čaruje nad hrncom. Dosť často si robia kurča, menej bravčové mäso a hovädzie takmer vôbec. Najradšej majú ryby, najmä lososa. Na ochutenie používa skladateľ veľa cibule, póru a cesnaku, korení málo. K jeho obľúbeným koreninám patrí karí korenie, majorán, biele korenie a morská soľ. Veľmi rád má vegetu, hoci vie, že má v sebe mnoho škodlivín. Čo ich však nemá, hovorí skladateľ, ktorý dokáže mnohé recepty povedať aj spamäti.
BARBORA LAUCKÁ