Na tomto kopci by mal raz stáť hotel. FOTO AUTORKA.
Až vyše sedemdesiat percent obyvateľov Uhlísk v produktívnom veku nemá zamestnanie. Mladí ľudia z obce utekajú. Tí, ktorí zostali, si chodievajú zarobiť do zahraničia. Ďalší prežijú vďaka domácemu chovu. Starosta chce v obci postaviť lyžiarsky vlek a hotel. Sľubuje si od toho asi dvadsať pracovných miest.
Uhliská s vyše dvesto obyvateľmi pripomínajú stredoslovenskú rázovitú dedinu. Ležia na kopci, z ktorého je výhľad na Rudziansku dolinu. Mnohé chalúpky už slúžia iba na víkendovú rekreáciu. Hoci Uhliská ležia iba trinásť kilometrov od Novej Bane, patria k Levickému okresu.
„My starí sme tu zostali, pretože sme naučení na biedu. Starý strom nepresadíš. Máme päť detí a všetky odtiaľto odišli," hovorí 76-ročná Mária Pacherová, bývalá lesná robotníčka, ktorá pochádza z rodiny drevorubačov. Z dvora počuť ošípané a sliepky. „V obci je iba desať manželských párov, tridsaťtri vdovíc, dvaja vdovci a päťdesiatšesť chalúp," vyratúva na dôvažok. Ďalšia obyvateľka Uhlísk si chodí zarobiť peniaze do Talianska na zber jahôd. Takto si prilepšuje aj jej syn a zaťko.
Uhliská boli voľakedy známym lyžiarskym strediskom. Podnikateľ, ktorý prevádzkoval vlek, sa nedohodol s vlastníkmi pozemkov a biely šport v obci zanikol. Chceme vlek obnoviť. Od ľudí kupujeme aj pozemky na lúke, na ktorej si predtým dorábali seno na krmivo. Obec bola známa chovom hovädzieho dobytka. Táto tradícia prežila už iba v piatich domoch. Na lúke by mal stáť hotel pre 85 ľudí," hovorí starosta Jozef Tošál. Z hotela sa bude dať lyžami prejsť k zjazdovke. Vlek si vyžiada investíciu 20 miliónov korún a hotel 80 miliónov. Starosta počíta s pomocou európskych štrukturálnych fondov. Už rokuje so zahraničným investorom. S prácami chce začať na jar a vlek by mal fungovať už v novembri tohto roku. Počíta aj s umelým zasnežovaním. „Keď sa to podarí, hádam obec ožije," hovorí Anna Jeřábková, ktorá sa do Uhlísk, z ktorých pochádza, opäť plánuje nasťahovať.
Uhliská boli pôvodne osadou uhliarov, ktorí chodili do tamojších hôr páliť drevené uhlie. V horách si varili párance, ktoré sa stali typickým uhliským jedlom. Chutia ako halušky, pripomínajú hrubé a dlhé rezence. Cesto z múky, soli a vody sa musí naozaj párať.
JANA BEŇOVÁ