BRATISLAVA - Európska únia sa bojí lacných dovozov cukru z pristupujúcich krajín. Preto chce, aby štáty ešte pred vstupom do únie zistili, koľko majú prebytočného cukru, a potom sa ho zbavili. Prebytky majú cukrovary buď vyviezť do tretích krajín mimo EÚ, alebo ich znehodnotiť.
V zahraničí však zaň výrobcovia utŕžia iba polovicu toho, čo na Slovensku, a o dve tretiny menej v porovnaní s úniou. Boja sa teda straty. „Na trhu tretích krajín by sme za cukor dostali možno dvesto eur za tonu," uvažuje člen Predstavenstva Slovenských cukrovarov Dušan Janíček. Doma by pritom cukrovar predal cukor za približne päťsto eur.
Cukrovarníci zatiaľ dúfajú, že im Brusel povolí výnimku. „Prebytok cukru by sme radi preniesli do ďalších rokov. Takto by sa mohol spotrebovať na Slovensku a my by sme ho nemuseli lacno vyviezť," hovorí Janíček za spoločnosť Slovenské cukrovary, ktoré majú 37-tonový nadbytok cukru. Momentálne podnikatelia čakajú, čo na ich návrh povedia v únii. Európska komisia určí najneskôr do konca októbra tohto roku, akého prebytku cukru sa majú jednotlivé štáty zbaviť.
Brusel sa obáva hlavne špekulatívnych predajcov. „Sú to firmy, ktoré cukor teraz lacno kúpia a po vstupe ho predajú za drahšie," vysvetľuje výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku Róbert Straka. Špekulanti by podľa neho mohli takto zarobiť aj niekoľko miliónov korún. Na ich činnosť však bude dohliadať Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá má na starosti aj zistenie celého národného prebytku.
Vstup Slovenska na spoločný európsky trh sa odrazí aj na cene cukru v obchodoch. Po vstupe do únie budú výrobcovia predávať cukor za 632 eur za tonu, čo je o vyše sto eur drahšie ako teraz. „Za kilo cukru, ktoré teraz stojí v obchodoch tridsať korún, by tak ľudia po vstupe zaplatili asi o šesť korún viac. Nepôjde teda o drastický nárast v cene, aký spotrebitelia očakávajú," dodal Janíček.
Po začlenení sa do jednotného trhu budú musieť cukrovary aj viac vyrobiť. Brusel nám nakazuje produkčnú kvótu 207 432 ton na rok. Ročná produkcia sa tak oproti vlaňajšku navýši o 40-tisíc ton. „Vlani bolo sucho. Cukrovary to zvládnu, ak sa cukrovarnícka kampaň predĺži zo súčasných šesťdesiat na deväťdesiat dní a spracujú denne viac repy," tvrdí výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku Straka. (im)
Produkcia cukru
(v tis. tonách)
ukazovateľ | rok 2002 | rok 2003 (odhad) |
výroba cukru | 181,9 | *165,0 |
dovoz | 6,3 | 9,0 |
vývoz | 45,4 | 40,0 |
spotreba obyvateľstvom | 69,6 | 85,0 |
potravinársky priemysel | 67,9 | - |
spotreba na osobu v roku 2002 | 27,6 kg | - |
* ide o skutočnú výrobu, ostatné ukazovatele sa predpokladajú.
Zdroj: Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, Slovenský cukrovarnícky spolok