Takmer zabudnutá okrúhlica

Do konca 16. storočia bola okrúhlica spolu s kapustou hlavnou potravinou najširších vrstiev obyvateľstva. Ako kultúrna rastlina sa pestuje viac ako 4 000 rokov.

Jej výživnú hodnotu ako prvé spoznali staroveké národy v Stredomorí. Bez okrúhlice, ktorá bola hlavným jedlom rímskych légií, felahov a otrokov, by nepostavili egyptské pyramídy. Ani rímske légie a vojaci Alexandra Veľkého by nemohli viesť víťazné ťaženia a neexistovala by ani staroveká kultúra. Z histórie je známe, že okrúhlica pomohla zachrániť národy pred hladomormi.

V súčasnosti sa pestujú rôzne formy okrúhlice, ktoré boli vyšľachtené po druhej svetovej vojne. Forma communis zahŕňa biele, obyčajne kŕmne formy okrúhlice, forma purpurascens zasa jedlé okrúhlice s bielou dužinou a fialovým povrchom. Forma rutobaga sú žltodužnaté okrúhlice so žltým povrchom a pabularia je listová forma používaná podobne ako stopkatý zeler na rezanie. Túto poslednú formu veľmi obľubujú predovšetkým v Nemecku. Listy počas vegetácie odlamujú a dusia podobne ako kapustu alebo špenát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zvláštna chuť a vôňa okrúhlice je podmienená silicami, pri štiepení ktorých sa uvoľňuje glukóza a horčičný krotónový olej, ktorý má silné baktericídne účinky. Okrúhlica zvyšuje peristaltiku čriev a má preháňavé účinky. Pri chronických zápchach sa používajú surové nastrúhané buľvy. Vzhľadom na značný obsah vlákniny (29 gramov na kilogram), ktorá síce blahodarne pôsobí na organizmus, sa neodporúča konzumovať starším ľuďom pri akútnych zápaloch žalúdka a tenkého a hrubého čreva. Šťava z okrúhlice je stimulátorom srdcovej činnosti, považuje sa za dobrý močopudný prostriedok pri ťažkostiach s prostatou a tiež ako prostriedok uvoľňujúci hlieny, podporujúci odkašliavanie a tíšiaci najmä prieduškové bolesti.

Pomerné zloženie okrúhlice: 1 kg obsahuje 70 g cukrov, 16 g bielkovín, 3 g tukov, 15 g pektínov, 2 g organických kyselín; z minerálnych látok je bohatá najmä na draslík - 2600 mg, fosfor - 380 mg, vápnik - 320 mg, sodík - 310 mg. Ďalej obsahuje 180 mg horčíka, 10 mg železa, 12 mg síry, 4 mg medi a 2 mg zinku; 600 mg vitamínu C, 0,5 mg vitamínu A, 10 mg niacínu, 1 mg biotínu, 0,3 mg vitamínu B 1 , 0,6 mg vitamínu B 2 , 2 mg vitamínu B 6 .

SkryťVypnúť reklamu

Listy okrúhlice majú vysokú výživnú hodnotu (využiteľná energia - 1 420 kJ/kg) a obsahujú až dvojnásobok zložiek, ktoré sa nachádzajú v buľve. Na Ukrajine, v Rusku a v škandinávskych krajinách konzumujú preto mladé listy upravené ako špenát alebo surové v šalátoch. Vňať pridávajú do polievok a omáčok.

Buľvy obsahujú aj steroly , z ktorých B-sitosterol pôsobí profylakticky a liečebne pri ateroskleróze. V kôre buliev sa nachádzajú antikarcinogénne i antibiotické látky , brzdiace vývoj choroboplodných baktérií a húb. Ich vplyv na črevné baktérie, stafylokoky a organizmy vyvolávajúce sennú nádchu sa však nepotvrdil. Okrúhlicu nesmú používať ľudia trpiaci akútnym a chronickým zápalom pečene, pri žlčníkových kameňoch a zápaloch žlčníka, ako aj pri ochorení centrálnej nervovej sústavy.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlá z okrúhlice patria k dôležitým súčastiam redukčných diét , pretože zaháňajú hlad. Vzhľadom na nízku energetickú hodnotu a preháňavý účinok však pomáhajú znižovať hmotnosť oveľa lepšie a zdravšie ako rôzne diéty s tabletkami. Obsah pektínov umožňuje aj účinné využitie vitamínov prítomných v okrúhlici.

Táto hodnotná koreňová zelenina i kŕmna plodina nám aj v zime poskytuje živiny, vitamíny, minerálne látky a ďalšie prospešné látky. Konzumuje sa surová alebo varená, používa sa aj pri príprave zeleninových jedál. Buľvy môžeme upravovať ako prílohu k mäsám namiesto zemiakov alebo ako kaleráb a na šaláty. Keďže listy obsahujú omnoho viac účinných látok ako buľvy, v mnohých krajinách ich konzumujú surové.

RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Stroje skladajú ako lego. Roboty z Považia menia priemysel
  2. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 9 231
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 7 404
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 805
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 267
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 149
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 093
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 045
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 906
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu