BRATISLAVA - Nejedna potravinárska firma po vstupe do únie skončí, lebo nesplní prísne hygienické normy Bruselu. „Týka sa to najmä spracovateľov hovädzieho a bravčového mäsa," povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajlíková. Aj po zániku viacerých firiem však zostane dostatok kapacity.
Práve v týchto týždňoch prebieha kontrola firiem a podnikatelia ešte stále majú čas podmienky splniť. Tí, ktorým sa to nepodarí, sú si sami na vine, tvrdí ministerstvo. Mali niekoľko rokov na to, aby využili peniaze z únie.
Pre slovenských poľnohospodárov sa od 1. mája 2004 otvára trh so 450 miliónmi možných zákazníkov. „Na Slovensku sú stále ceny vstupov nižšie ako v krajinách únie a naše výrobky sú kvalitné. Domnievame sa, že máme šancu uspieť," hovorí Czajlíková. Prínosom pre našich farmárov je stabilita a vypočítateľnosť podmienok pre súboj s konkurenciou. Výška dotácií je známa na sedem rokov dopredu.
(rk)