Drahšie potraviny prinútia ľudí ešte viac šetriť na strave, zvýši sa snaha o samozásobovanie, napríklad zabíjačkami. Odborníci však už dávnejšie upozorňujú, že prílišné šetrenie na potravinách sa prejaví na zdraví. O lacnom stravovaní sme sa zhovárali s doktorkou LÝDIOU LEŠKOVOU, odborníčkou na zdravú výživu bezplatnej linky Floraporadňa.
Aké riziká majú lacné potraviny?
„Ak si vezmeme napríklad mäso, tak lacnejšie je to, ktoré je mastné, napríklad bravčový bôčik. Pri mäsových výrobkoch zasa tie lacné salámy sú vyrobené z menej kvalitných súčastí, obsahujú rôzne prímesi. Nie je to vyslovene zdraviu škodlivé, ale rozhodne to nie je také zdravé, ako keď si kúpite čistú šunku.
Zdraženie mlieka a mliečnych výrobkov spôsobí ich ešte menšiu spotrebu, hoci už teraz sa u nás konzumujú menej, ako by sa mali. Toto je veľká nevýhoda, lebo najmä u detí - ale aj u dospelých - je mlieko veľmi dôležité kvôli dostatku vápnika."
Niekedy počuť názor, že aj naši predkovia žili tiež len na domácich zabíjačkách, zemiakoch a kapuste a boli zdraví, teda ani nám to neuškodí. Čo si o tom myslíte?
„Treba však brať do úvahy, že naši predkovia mali úplne iný výdaj energie, viac pracovali fyzicky. Keď niekto v zime pracoval v lese s drevom, tak tú slaninu bez problémov spálil. Dnes máme väčšinou sedavé zamestnania. Okrem toho naši predkovia jedli strukoviny, kapustu, čo my dnes jeme málo."
Čo by teda mali minimálne dodržať ľudia, ktorí chcú na jedle ušetriť, ale nechcú si poškodiť zdravie?
„Toto je veľmi ťažká otázka. Možno by sa mohli pokúsiť zmenšiť porcie. Pokiaľ je to len trochu možné, nevypúšťať ovocie a zeleninu a mlieko a mliečne výrobky. Zemiaky, ryža - ak hovoríme všeobecne - tiež patria k základným potravinám normálnej racionálnej stravy."
(mar)