Andrea Timková varí rada, a to čo uvarí, si aj pochváli.
Varenie nepokladá za stratu času. „Robím to s láskou. Varím všetko, čo príde a čo majú deti a partner radi. Keď však nestíham, prídu na rad hranolčeky alebo pizza. To samozrejme, moje deti poteší. Sú ako každé iné deti. Keby si mohli vybrať, jedávali by pizzu a hranolčeky každý deň. Ale moje varenie si pochvaľujú tiež.“
K vareniu ju prinútili
Variť sa naučila sama, ale prinútili ju k tomu rodičia. Mama zavelila, keď mala pätnásť rokov. Vraj sa jej to raz zíde.
Dvakrát do mesiaca musela sama pripraviť kompletný nedeľný obed. Na ten prvý si dodnes veľmi dobre spomína: „Varila som mäso. Podarilo sa niečo medzi žuvačkou a nedorobeným mäsom, ale otec to aj tak zjedol.“
Od mamy a starej mamy zdedila Andy veľa receptov. Jej mama si dokonca knihu receptov sama napísala.
„Dnes je to pre mňa dobrá pomôcka. Je v nej veľa receptov, ktoré sa už tak často nevarievajú, a najmä návody na vynikajúce zákusky.“
Vie upiecť aj chlieb
Tvrdí, že je dobrá cukrárka. „Na Vianoce pečiem aj chlieb, aj keď je to trošku náročné, najmä to miesenie.“
Synovia Miško a Adamko jej sladké jedlá veľmi oceňujú. Najčastejšie im robí palacinky a buchty na pare. „Buchty nechávam pripiecť zo spodu do zlata a potom ich obaľujem do cukru a orechov. Takto sa dajú jesť aj za studena, ale pri mojich deťoch nestihnú ani vychladnúť.“
Problémom pre Andy Timkovú ostávajú len šišky. „Neviem prečo, ale nedaria sa mi. Možnože už pri ich príprave myslím na to, že sa mi opäť nepodaria. Raz som to spomenula v televízii a niekoľko diváčok mi poslalo recepty. Postupne ich skúšam všetky. A naozaj, trochu sa lepším.“
Diéty nikdy nedržala
V detstve Andy veľa nejedávala a najradšej mala sladkosti. Bola vždy štíhla. Dnes veľa cvičí a snaží sa stravovať zdravo.
„Myslím si, že schudnúť sa dá aj vďaka rôznym výrobkom, ktoré sú v ponuke. Samozrejme, nemá zmysel jesť týždeň diétne chlebíčky, jogurty, a potom sa prejesť čokoládou. Diéty radšej nedržím. Mám koňa, jazdím na ňom každý deň. Cvičím aj doma a chodievam pravidelne behávať. A hoci základ mojej stravy tvoria najmä ľahké jedlá, nemusím odmietať ani mäso, sladkosti či múčne jedlá. Ale, samozrejme, s mierou.“
Kávu objavila až po štyridsiatke
Keď bola Andy malá, neobľubovala tekvicový prívarok. Neskôr, už v dospelosti, jej ho raz ponúkla spolužiačka, ktorá sa starala o jej syna Adamka. Nezdalo sa jej slušné odmietnuť. „A vtedy mi prvýkrát zachutil. Už som ho niekoľkokrát varila aj sama, ale zase nie až tak často,“ hovorí so smiechom moderátorka.
Nikdy sa neprinútila jesť ryby a iné morské živočíchy. „Niekomu ryby voňajú, niekomu smrdia. Ja patrím do tej druhej skupiny.“
Dlho tiež odmietala kávu. „Neprekážala mi jej aróma, ale chuť. Ale zrazu som si začala zvykať – mala som práve čosi po štyridsiatke. Teraz denne vypijem tri. Uprednostňujem však kávu s mliekom.“
Z nápojov má najradšej miešané nápoje a minerálky. „Smäd však najlepšie zaženiem citrónovou vodou. Pijem ju aj v relácii Teleráno a niektoré diváčky mi do televízie volajú a pýtajú sa, prečo musím hneď zrána popíjať gin s tonicom.“
Grilovanie na terase
Už takmer rok býva Andy v rodinnom dome. Na dvore má terasu, kde jej rodina rada griluje. „Myslím si, že dobre opečené mäso, grilovaná klobása, slanina, musí chutiť každému. Ani moje deti to neodmietajú. Grilujeme teda tak často, ako sa len dá.“
V lete robí Andy rada aj zeleninové a ovocné šaláty. Pripravuje ich ako hlavné jedlo alebo ako prílohu, napríklad k opekanému mäsu. „Doma jablko nezjem, ale keď idem pozrieť svojho koníka a kŕmim ho jablkom, dostanem naň chuť aj ja. Z ovocia mám najradšej mango, ale v obchodoch ho dostať len zriedka. A, žiaľ, nie je ani také chutné, ako som jedla v Egypte, priamo zo stromu.“
Najradšej pije miešané nápoje a minerálky, smäd však najlepšie zaženie citrónovou vodou.
Na varenie potrebuje inšpiráciu
Niekedy má Andy pocit, že varí stále to isté dokola, pretože to majú doma radi. Snaží sa ich preto prekvapiť aj niečím novým a dúfa, že si to rýchlo obľúbia.
„V televízii moderujem reláciu Korzo, kde sa stretávam s kuchárom Paľom Liptákom. Keď už strácam inšpiráciu, vždy mi niečo poradí. Vďaka nemu som zistila, čo všetko môžem pri varení tradičných jedál zlepšiť a zmeniť. Dodal mi odvahu používať aj také suroviny a kombinácie, na ktoré som si predtým netrúfla. Kým som ich neochutnala.“
FOTO SME – PAVOL MAJER
Recepty Andy Timkovej
Desaťminútová torta
Piškótový korpus, broskyňový kompót, 6 balíčkov práškovej šľahačky, 1 čokoláda na varenie
Piškótový korpus rozrežeme na tri časti. Štyri balíčky nevyšľahanej práškovej šľahačky premiešame s broskyňovým kompótom, 2 balíčky vyšľaháme podľa návodu. Každý plát potrieme najprv zmesou kompótu s práškovou šľahačkou, potom šľahačkou pripravenou podľa návodu. Nakoniec polejeme tortu roztopenou čokoládou na varenie. Príprava netrvá viac ako 10 minút.
Zapekané údené kuracie stehná
Podľa chuti 0,5 kg zemiakov, 250 ml smotany, jednu paprikovú nátierku Hajvart, 3 – 4 strúčiky cesnaku, vegeta, čierne korenie, 2 celé údené kuracie stehná
Zemiaky nakrájame na kolieska a vložíme do nádoby, v ktorej budeme jedlo piecť. Potom zmiešame smotanu, paprikovú pomazánku, cesnak, čierne korenie a vegetu. Na zemiaky poukladáme na menšie kúsky nakrájané údené kuracie stehná a polejeme ich smotanovou zmesou. Vložíme do rúry a pečieme pri 160 stupňoch asi hodinu.
Recepty na víkend
Opečený chlieb s paradajkami
500 g paradajok, 8 krajcov sedliackeho chleba, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, čierne korenie (používame čerstvo nahrubo pomleté), na pásiky pokrájané bazalkové listy na ozdobenie
Paradajky sparíme, olúpeme, prekrojíme a odstránime z nich zrnká. Potom ich pokrájame na malé kocky a vidličkou ľahko roztlačíme. Krajce chleba rozkrojíme na polovice, dáme na plech a vložíme do rozohriatej rúry na vrchnú drážku. Chleby grilujeme asi 2 minúty, medzitým ich však raz obrátime. Strúčiky cesnaku ošúpeme a po dĺžke rozkrojíme na polovicu. Ešte horúce krajce potrieme rozkrojenými strúčikmi cesnaku a hojne pokvapkáme olivovým olejom. Na chlieb dáme paradajky, osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením. Posypeme nakrájanou bazalkou a hneď podávame.
Uhliarske špagety
100 g prerastenej údenej slaniny, 1 strúčik cesnaku, 80 g parmezánu vcelku, soľ, 400 g špagiet, 4 vajcia, 4 lyžice sladkej smotany, čierne korenie, 2 lyžice olivového oleja
Do veľkého hrnca dáme variť špagety. Medzitým rozšľaháme metličkou do penista vajcia, smotanu a čierne korenie a k zmesi primiešame polovicu parmezánu. V panvici zohrejeme olej, na ktorom opečieme dochrumkava na kocky nakrájanú slaninu. Potom ju z panvice zoberieme a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Na zvyšnej masti krátko opečieme cesnak. Špagety scedíme a necháme odkvapkať. Dáme ich do panvice a dobre premiešame. Prilejeme rozšľahanú smotanu s vajcami. Panvicu odstavíme zo sporáka a všetko spolu premiešame. Na tanieri posypeme zvyškom nastrúhaného parmezánu.
ANDREA TIMKOVÁ sa narodila roku 1962 v Bratislave. Vyštudovala herectvo na bratislavskej VŠMU. Po skončení štúdia hrala v Poetickom súbore Novej scény. Účinkovala vo viac ako 250 rozhlasových hrách a v mnohých televíznych inscenáciách (napríklad Kamarátka pre nás dvoch). Uplatnila sa aj vo filmovom dabingu. V televízii Markíza pôsobí od začiatku jej vysielania. Spolu so Števom Dvorským moderuje už sedem rokov reláciu Teleráno. Moderovala tiež relácie Pevnosť Boyard a Doma s Markízou, teraz je to relácia Korzo.
Má dvoch synov, Adamka a Miška.