BRATISLAVA - Vyše polovica potravinárskych podnikov nie je pripravená na vstup do Európskej únie. Ide najmä o mäsospracovateľské spoločnosti. V prípade, že to nestihnú do mája budúceho roku, nebudú môcť vyvážať svoje výrobky na európsky trh a ostanú predávať na Slovensku.
„Výrobky takýchto firiem získajú špeciálne označenie tak, aby sa odlišovali od ostatných produktov. Znamená to, že sa po vstupe nedostanú ani do susedných krajín," tvrdí riaditeľ hygieny potravinárstva Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy Peter Turek.
Mäsokombináty sa boja, že ak prestanú vyvážať, domáci trh ich neuživí a budú musieť svoje prevádzky zavrieť. „Nie je vylúčené, že časť podnikov skrachuje," myslí si Turek. Podľa neho je to však predovšetkým chyba firiem. „Mnohé z nich prípravu podcenili a doteraz jej nevenovali ani korunu."
Splnenie európskych podmienok vyžaduje nemalé investície. „Postaviť nový bitúnok stojí viac ako 30 miliónov korún. Veď len za stroj na mäso dáme štyri milióny," bráni sa vedúci bitúnku Bolešov Jozef Poliak.
Šancu ujať sa na európskom trhu majú ešte tie podniky, ktoré získali od Bruselu na prípravu viac času. Pôvodne ich malo byť viac ako šesťdesiat. Podmienky na získanie trojročného prechodného obdobia však splnil iba sereďský mäsokombinát. Európa preto povolila potravinárskym firmám dodatočné kolo, no zároveň sprísnila výberové podmienky.
„Do ďalšieho kola sa prihlásilo 38 firiem a zostalo 12," povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajlíková. Deväť mäsokombinátov, dve mliekarne a jedna rybárska firma musia do februára dokázať, že odstránili viac ako polovicu nedostatkov a majú finančne vykrytú aj druhú polovicu investícií. Štátna veterinárna a potravinová správa predpokladá, že sa zúži aj tento počet. Väčšina podnikov totiž čaká na peniaze z fondu Sapard a ten ich prerozdeľuje až po dokončení investície.
Napriek možnému krachu viacerých mäsospracujúcich podnikov sa cena mäsa začiatkom roku 2005 podľa veterinárskej správy hneď nezvýši. „Na Slovensku máme totiž prebytok mäsa. Podniky teraz vyrábajú na päťdesiat percent," tvrdí Turek. Očakávať však môžno viac ako päťpercentné zdraženie mäsa v januári vplyvom vyšších daní a energií.
Kritériá na vstup pre potravinárske podniky sa menili tento rok už niekoľkokrát. Pôvodne mali firmy splniť európske podmienky do konca tohto roka, inak im hrozilo zatvorenie prevádzky. Neskôr dávala Európa spoločnostiam čas tri roky po vstupe a teraz je možné získať výnimku iba do konca roku 2004.
Problémy nemajú iba slovenské podniky. Výnimku chcú získať aj firmy v susedných krajinách. Najväčšie starosti majú v Poľsku, kde chce viac času na prípravu získať štyristo závodov. V Maďarsku ide o 150 firiem a v Česku žiada o ústupok asi sto podnikov.
(im)
Ako firmy spĺňajú podmienky EU (polročné zisťovanie)
podnik | počet | splnilo | stihnú požiadavky do roku 2003 |
bitúnky | 70 | 4 | 18 |
hydinárske bitúnky | 11 | 2 | 5 |
mäsokombináty | 67 | 11 | 25 |
spracovatelia hydiny | 10 | 3 | 6 |
mliekarne | 35 | 12 | 9 |
spracovatelia rýb | 25 | 17 | - |
spracovatelia vaječných hmôt | 4 | - | 2 |
Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa