„Určite sa zdvihnú ceny všetkých potravín hneď od 1. januára, pretože zvýšenie DPH zo 14 na 19 percent je daň, ktorú inkasuje štát," povedal šéf obchodnej siete COOP Jednota Adrián Ďurček. Iné dôvody zvýšenia cien zatiaľ nepripúšťa, pretože s dodávateľmi dohodol na prvé mesiace rovnaké nákupné podmienky ako v minulom roku.
Ceny pôjdu hore hneď na začiatku roka najmä v hypermarketoch a supermarketoch. Hovorkyňa siete Carrefour Jana Havlíčková povedala, že po inventúre premietnu zvýšenú daň do cien. „Náklady štátu nemôže znášať obchodník." Podľa Havlíčkovej práve včera vedenie reťazca debatovalo o preceňovaní potravín.
Zostanú 10- a 20-halierniky na cenovkách? BRATISLAVA - Obchodníci presviedčajú, že zrušenie 10- a 20-haliernikov, ktoré dnes platia posledný deň, nevyužijú na zdraženie. „Ceny budú naďalej stanovené na desaťhaliere. Zaokrúhlime až konečnú sumu nákupu," tvrdí hovorkyňa Carrefouru. S rušením dvoch najmenších mincí majú čerstvú skúsenosť Česi. Veľké obchodné reťazce naozaj nezdražovali, v menších však preceňovali vo svoj prospech - smerom nahor. Smer zaokrúhlenia bol u najväčších predajcov nástrojom konkurenčného boja. Ten sa chystá aj u nás. Carrefour sľubuje, že zaokrúhli nadol. Coop Jednota podobný ťah nepripravuje. „Ale zaokrúhľovanie vyrieši trh," reagoval Vladimír Švarc. Ďalší obchodníci rozhodnú o cenách aj zaokrúhľovaní dnes alebo až zajtra. |
V menších obchodoch s potravinami budú preceňovať postupne počas celého januára, pretože nemajú dosť zamestnancov, aby dokázali zmeniť cenovky stoviek druhov tovaru. „Hneď sa budú preceňovať čerstvé potraviny ako mlieko, chlieb, ceny trvalejších potravín budeme aj v registračných pokladniach meniť priebežne pri nových dodávkach," povedali v potravinách Feva v Trnave.
Zmenia sa aj ceny jedál v reštauráciách. Prevádzkar bratislavskej reštaurácie Umelka hovorí, že ceny zdvihnú najmenej o päť percent. V košickej reštaurácii Lampáreň hovoria, že začnú so starými cenami, ale nie je vylúčené, že ceny zmenia ešte v januári. V žilinskej reštaurácii Brána sa ešte nezaoberali preceňovaním, ale „v priebehu januára určite pôjdu ceny jedál hore vo všetkých reštauráciách".
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon považuje terajšie ceny potravín za dosť vysoké, takže zdraženie by malo naozaj kopírovať iba zmenu DPH. Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva podľa neho odhaduje zdraženie o 3 až 7 percent. Výraznejšie sa môžu podľa neho zvyšovať najmä ceny hovädzieho mäsa, mliečnych výrobkov, vajec či cukru. Zelenina a ovocie by teoreticky mohli zlacnieť.
Autor: RICHARD FILIPKO(bro)