Na Vianočných trhoch na bratislavskom Hlavnom námestí je už tradične jeden stánok určený na charitu. Pri predaji punču a domácich koláčikov sa zvykli striedať dva charitatívne kluby - Lions klub a Soroptimist International club of Bratislava. Tento rok zostali soroptimistky.
Financie, ktoré dámy predajom získali, štyrikrát pomohli Diagnostickému centru v Trnávke. Mohli sa z nich zakúpiť televízory a videorekordér Detskému domovu Mlynky - Biele Vody. Predvlani a vlani poslali výťažok z predaja škole pre slabozrakých a jednému domovu dôchodcov v Bratislave.
Pred tromi rokmi vydali bratislavské Soroptimistky knižku Vianočné recepty alebo Bratislavčanky pre svojich najmilších. Vybrali sme z nej pre vás zopár vianočných receptov:
Husacia pečienka lekárnik
Potrebujeme: 250 g husacej pečienky, 100 g masla, soľ, 2 jablká, 2 cl koňaku, 30 g lúpaných orechov, citrónovú šťavu.
Postup:
Husaciu pečienku nakrájame na desať plátkov, mierne osolíme a opečieme na polovici masla. Na druhej polovici masla podusíme olúpané jablká, nakrájané na kolieska. Podlejeme ich koňakom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame tak, že na koliesko jablka kladieme plátok dusenej pečienky a posýpame orechmi. Ako prílohu odporúčame dusenú ryžu.
Jahňacina tanečník
Potrebujeme: 600 g jahňacieho mäsa, 1/2 kg zelenej fazuľky, 2 cibule, 3 lyžice masti, 1/4 l kyslej smotany, soľ, 1/2 lyžičky mletej papriky.
Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti a potom na nej upečieme posolené a opaprikované mäso, ktoré sme predtým nechali 24 hodín v páci. Na masti udusíme fazuľové struky. Zmäknuté mäso zmiešame so strukmi, vložíme do ohňovzdornej misy, zalejeme smotanou a zapečieme. Môžeme podávať s kroketami.
Šibalská pacientka
Potrebujeme:12 sušených sliviek, 3 plátky suchej šunky, 50 gramov masla.
Postup:
Umyté sušené slivky namočíme na niekoľko hodín do studenej vody alebo do čaju. Potom osušíme a vyberieme kôstky. Šunku pokrájame na rezance, každú slivku nimi obkrútime ako závitok a upevníme špáradlom. Opečieme na panvici v rozohriatom masle. Podávame veľmi horúce.
Cisárske kocky babička
Potrebujeme: 250 g suchého hrachu, pol šálky studenej vody, 1/3 šálky cukru, 2 lyžice hladkej múky.
Postup:
Hrach namočíme deň vopred do horúcej vody alebo do vody, ktorá sa predtým pol hodiny varila. Na druhý deň ho uvaríme v tej istej vode do mäkka. Potom ho s múkou pretrieme cez sito, pridáme cukor a premiešame. Znova postavíme na oheň a necháme variť ešte 15 minút. Hotová zmes má byť lepkavá. Uvarenú zmes nalejeme do plytkej misky do výšky 3 cm. Necháme vychladnúť. Pokrájame na malé kocky, ktoré navŕšime do pyramídy. Pri servírovaní skrášlime zaváranými višňami alebo iným ovocím a použijeme špáradlá.
Barbora Laucká
Foto - Alžbeta Capková a PAVOL MAJER