Vňať zeleru je významným zdrojom vitamínov a minerálnych látok. FOTO - JÁN PAVLOVKIN
príliš drahá.
Záhradkári, najmä na vidieku, ktorí majú vhodné skladovacie priestory, majú k dispozícii druhy znášajúce uskladňovanie. Niektoré druhy zeleniny, ktoré znášajú mrazy, môžu nechať na záhonoch a na konzum ich zberať postupne (napríklad ružičkový a kučeravý kel, pór, čierny koreň, valeriánku a kaleráb). Pestovatelia, ktorí majú pareniská, fóliovníky či skleníky, pestujú niektoré druhy zeleniny aj v zime. Nevykurované parenisko využívajú na skladovanie kapustovej a koreňovej zeleniny, uloženej do kyprej pôdy. Kto nemá možnosť zásobovať sa čerstvou zeleninou týmito spôsobmi, môže si niektoré druhy dopestovať v zime priamo v byte, prevažne na okenných parapetoch v črepníkoch alebo v debničkách, prípadne v nádobkách z plastických hmôt, ktorými nahradia miniskleníčky.
Významným zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C a vzácnych minerálnych látok sú vňate petržlenu a zeleru, cibuľka, žerucha a pažítka. Prirýchlime ich takto:
Pažítku prirýchľujeme tak, že pred príchodom mrazov trsy z pôdy vyberieme a presadíme do črepníkov. V niektorých predajniach záhradníckych potrieb ponúkajú pažítku v črepníkoch. Umiestnime ju na svetlé a teplé miesto, pravidelne zavlažujeme a zberáme podľa potreby zostrihovaním.
Podobne pestujeme aj petržlenovú a zelerovú vňať . Korene petržlenu zasadíme do väčšieho črepníka (maximálne štyri na jeden väčší črepník, alebo inú vhodnú nádobu). Okrajové silnejšie listy odstránime a necháme len mladé srdiečkové. Menšie zelerové buľvy upravíme pred vysadením do črepníka tak, že hrubšie okrajové listy odstránime a korene čiastočne skrátime. Listy vyrastajúce z okraja buliev môžeme postupne zberať.
Žeruchu pestujeme v plytkých miskách s nízkou vrstvou záhradníckej zeminy alebo na poskladanom vlhkom papieri či na vate. Semeno vysievame nahusto, porast udržujeme vo vlhkom prostredí a po 8 až 10 dňoch žeruchu zostrihávame. Vysievať ju môžeme postupne po celú zimu v potrebných intervaloch.
Cibuľky sadzačky s priemerom do 25 milimetrov vysádzame tesne vedľa seba do debničky tak hlboko, aby bol kŕčik zakrytý. Pri izbovej teplote cibuľka dorastie do konzumnej veľkosti za 20 až 30 dní. Porast zavlažujeme opatrne tak, aby sme ho nepreliali.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.