Lýdia Radová z Ivanky pri Dunaji pečie doma každý rok pred Vianocami dva- až tritisíc medovníčkov. Toľko ich potrebuje, aby sa ušli všetkým deťom, ktoré ich prichádzajú tesne pred sviatkami zdobiť na Primaciálne námestie v Bratislave. Tento rok však nebudú.
„Spoločnosť, ktorá akciu organizovala, na ňu nezohnala dosť peňazí. A je to veľká škoda, pretože za štyri roky sme urobili radosť mnohým deťom," hovorí Lýdia Radová.
Jej recept na medovníkové cesto je jednoduchý a chutný. Gazdinkám radí, aby ho nechali pred pečením odstáť najmenej 24 hodín, môžu však aj tri týždne.
„Med má konzervačné účinky, netreba sa báť, že sa cesto pokazí. Ak máte čas na prípravu cesta tento víkend, urobte ho. Potom ho len zabaľte do mikroténového vrecka a nechajte odložené v chladničke, kým si nenájdete čas na pečenie."
Pred pečením treba cesto už len premiesiť a vyvaľkať na 4-5 milimetrov. Vykrajovať srdiečka, kolieska, mesiačiky či štvorlístky môžu aj deti. Medovníčky potom treba položiť na voskový papier alebo vymastený plech a upiecť do zlatohneda. „Pozor, aby ste ich nepiekli až do hneda. Ak budú príliš prepečené, stvrdnú vám a už nezmäknú," upozorňuje Lýdia Radová.
Ak je medovník správne upečený, stvrdne tiež, ale po jednom-dvoch týždňoch naberie znovu vlhkosť a bude mäkký a chutný. „Ak chcete mať medovník hnedý, radšej doňho pridajte kakao, môžete ich aj potrieť žĺtkom," hovorí Lýdia Radová. (sr)
Medovníčky
Rodinný recept Lýdie Radovej
600 g hladkej múkdy T650
3 celé vajcia
100 g Palmarinu
6 polievkových lyžíc rozpusteného medu
200 g preosiateho práškového cukru
po 1 kávovej lyžičke sódy bikarbóny, mletých klinčekov, mletej škorice a prášku do perníka
Všetky prísady dobre zmiešame a necháme aspoň 24 hodín odstáť. Potom cesto znovu prehnetieme a rozvaľkáme na 4-5 mm. Z cesta vykrajujeme medovníky rôznych tvarov a ukladáme ich na voskový papier alebo vymastený plech. Dáme piecť, kým medovníčky nezhnednú do zlatohneda. Ak ich chceme mať tmavšie, pridáme do cesta 1 polievkovú lyžicu kakaa.
POLEVA NA ZDOBENIE
1 stredne veľký bielok
150 g dva- až trikrát preosiateho práškového cukru (ak je veľký bielok, môže sa trochu pridať, ak malý, ubrať)
pár kvapiek citrónovej šťavy
Všetky prísady dobre premiešame a polevou naplníme vrecúško na šľahačku. Potom zdobíme medovníčky. Na tácku ich poukladáme, až keď poleva stvrdne.
Nepečená kokosová roláda
Tmavá hmota: 5 balíčkov keksov Marína, 3 lyžice kakaa, 2 vajcia, 3/4 konzervy sladeného kondenzovaného mlieka
Plnka: 150 g práškového cukru, 125 g kokosovej múčky, 125 g masla, 1/4 konzervy sladeného kondenzovaného mlieka
Na doske spracujeme postrúhané keksy, kakaový prášok, vajcia a sladené kondenzované mlieko do tuhšej hmoty. Rozdelíme ju na dve časti.
Plnku si pripravíme zmiešaním práškového cukru, kokosovej múčky, masla a sladeného kondenzovaného mlieka. Tiež ju rozdelíme na dve časti.
Tmavú hmotu rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a rovnomerne natrieme kokosovou plnkou. Zvinieme a obe rolády dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté krájame na tenké kolieska.