Každoročne napečie tisíce medovníčkov

Lýdia Radová z Ivanky pri Dunaji pečie doma každý rok pred Vianocami dva- až tritisíc medovníčkov. Toľko ich potrebuje, aby sa ušli všetkým deťom, ktoré ich prichádzajú tesne pred sviatkami zdobiť na Primaciálne námestie v Bratislave. Tento rok však ...

Lýdia Radová z Ivanky pri Dunaji pečie doma každý rok pred Vianocami dva- až tritisíc medovníčkov. Toľko ich potrebuje, aby sa ušli všetkým deťom, ktoré ich prichádzajú tesne pred sviatkami zdobiť na Primaciálne námestie v Bratislave. Tento rok však nebudú.

„Spoločnosť, ktorá akciu organizovala, na ňu nezohnala dosť peňazí. A je to veľká škoda, pretože za štyri roky sme urobili radosť mnohým deťom," hovorí Lýdia Radová.

Jej recept na medovníkové cesto je jednoduchý a chutný. Gazdinkám radí, aby ho nechali pred pečením odstáť najmenej 24 hodín, môžu však aj tri týždne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Med má konzervačné účinky, netreba sa báť, že sa cesto pokazí. Ak máte čas na prípravu cesta tento víkend, urobte ho. Potom ho len zabaľte do mikroténového vrecka a nechajte odložené v chladničke, kým si nenájdete čas na pečenie."

Pred pečením treba cesto už len premiesiť a vyvaľkať na 4-5 milimetrov. Vykrajovať srdiečka, kolieska, mesiačiky či štvorlístky môžu aj deti. Medovníčky potom treba položiť na voskový papier alebo vymastený plech a upiecť do zlatohneda. „Pozor, aby ste ich nepiekli až do hneda. Ak budú príliš prepečené, stvrdnú vám a už nezmäknú," upozorňuje Lýdia Radová.

Ak je medovník správne upečený, stvrdne tiež, ale po jednom-dvoch týždňoch naberie znovu vlhkosť a bude mäkký a chutný. „Ak chcete mať medovník hnedý, radšej doňho pridajte kakao, môžete ich aj potrieť žĺtkom," hovorí Lýdia Radová. (sr)

SkryťVypnúť reklamu

Medovníčky

Rodinný recept Lýdie Radovej

600 g hladkej múkdy T650

3 celé vajcia

100 g Palmarinu

6 polievkových lyžíc rozpusteného medu

200 g preosiateho práškového cukru

po 1 kávovej lyžičke sódy bikarbóny, mletých klinčekov, mletej škorice a prášku do perníka

Všetky prísady dobre zmiešame a necháme aspoň 24 hodín odstáť. Potom cesto znovu prehnetieme a rozvaľkáme na 4-5 mm. Z cesta vykrajujeme medovníky rôznych tvarov a ukladáme ich na voskový papier alebo vymastený plech. Dáme piecť, kým medovníčky nezhnednú do zlatohneda. Ak ich chceme mať tmavšie, pridáme do cesta 1 polievkovú lyžicu kakaa.

POLEVA NA ZDOBENIE

1 stredne veľký bielok

150 g dva- až trikrát preosiateho práškového cukru (ak je veľký bielok, môže sa trochu pridať, ak malý, ubrať)

SkryťVypnúť reklamu

pár kvapiek citrónovej šťavy

Všetky prísady dobre premiešame a polevou naplníme vrecúško na šľahačku. Potom zdobíme medovníčky. Na tácku ich poukladáme, až keď poleva stvrdne.

Nepečená kokosová roláda

Tmavá hmota: 5 balíčkov keksov Marína, 3 lyžice kakaa, 2 vajcia, 3/4 konzervy sladeného kondenzovaného mlieka

Plnka: 150 g práškového cukru, 125 g kokosovej múčky, 125 g masla, 1/4 konzervy sladeného kondenzovaného mlieka

Na doske spracujeme postrúhané keksy, kakaový prášok, vajcia a sladené kondenzované mlieko do tuhšej hmoty. Rozdelíme ju na dve časti.

Plnku si pripravíme zmiešaním práškového cukru, kokosovej múčky, masla a sladeného kondenzovaného mlieka. Tiež ju rozdelíme na dve časti.

Tmavú hmotu rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a rovnomerne natrieme kokosovou plnkou. Zvinieme a obe rolády dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté krájame na tenké kolieska.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 668
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 446
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 376
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 440
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 630
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 963
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 214
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu