TEXT A FOTO - TASR, ČTK, ČTK/AP a ARCHÍV
Obyvatelia Hongkongu si v zimnom období radi pochutnávajú na hadej polievke. Niet vraj nič lepšieho na zahriatie. Prevádzkovatelia reštaurácií s touto tradičnou pochúťkou však teraz zažívajú ťažké časy, niekedy musia svojich stálych zákazníkov dokonca sklamať - nie sú totiž suroviny. Na vine je epidémia SARS (syndróm akútneho respiračného zlyhania), ktorá začiatkom roka postihla najmä juhovýchodnú Áziu a vyplašila celý svet. Vedci vtedy usúdili, že zdrojom infekcie sú divožijúce zvieratá v oblasti južnej Číny, a tak čínske úrady zakázali vývoz živých zvierat z krajiny, a aj do Hongkongu. Na zozname zakázaných zvierat sa ocitli aj hady. Hoci sa neskôr ako prenášači choroby vylúčili, zákaz platí ďalej. Miestnym labužníkom však obľúbená pochúťka chýba, a tak teraz honkongskí obchodníci rozmrazujú posledné vlaňajšie zásoby a snažia sa nakúpiť čerstvé hady v iných krajinách juhovýchodnej Ázie. Tie sú však asi o 20 percent drahšie. Hadie mäso má vraj liečivé účinky a údajne pôsobí aj ako afrodiziakum. Na snímke manipuluje s hadom majiteľka reštaurácie Čau Ka-lin, prezývaná hadia kráľovná, pretože hady si aj sama chytá. V jej reštaurácii klesol predaj hadích pochúťok od minulého roka o 70 percent.