Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Mária Avdičová však tvrdí, že sa epidémiu salmonelózy už podarilo zastaviť.
Najnovšie výsledky laboratórnych analýz vzoriek z nemocničnej kuchyne, ktoré zobrali hygienici pred dezinfekciou, sú negatívne. Epidemiológovia však ešte musia deň počkať na výsledky druhých testov. Avdičová nepredpokladá, žeby sa v nich objavili baktérie salmonely.
„Zobrali sme na analýzu aj vzorky potravín zo skladu," konštatovala Avdičová. Medzi potravinami bolo ešte aj 200 vajec z dodávky, ktorá sa objavila v kontaminovanej žemľovke. Šesť z nich epidemiológovia momentálne skúmajú. Hlavná epidemiologička hovorí, že by to musela byť veľká náhoda, aby boli nakazené salmonelou. Štatisticky je totiž nakazené baktériou salmonely každé tisíce vajce. „Vajcia boli od štandardného dodávateľa a neboli po lehote trvanlivosti," spresnila Avdičová.
Epidemiológovia aj vedenie nemocnice sa zhodujú v názore, že príčinou ochorenia bola diétna žemľovka, ktorú konzumovalo minulý týždeň v piatok večer približne 360 pacientov. Desať z nich okamžite hospitalizovali na infekčnom oddelení. Hygiena v kuchyni bola v poriadku. (wm)