V New Yorku sa nedávno konala módna prehliadka, kde modelka Heidi Klum, oslňovala podprsenkou za niekoľko miliónov dolárov. Niežeby zvodná bielizeň tak podražela. Vtip bol v tom, že bola vykladaná šesťtisíc drahokamami a jedným sedemdesiat karátovým diamantom. V novembri sa zase konala dražba diamantu, ktorý mal viac než 103 karátov a vyšiel zhruba na 335 miliónov Sk. Hoci vo svete sa i pre takýto tovar nájdu kupci, v našich podmienkach si o ňom skôr čítame ako o kuriozite a uskromníme sa lacnejším šperkom. Vôbec ale nemusí mať pre nás menšiu hodnotu. Najmä vtedy, ak ho niekto pod stromčekom podaruje z lásky.
Perly nie sú mŕtvou vecou
Šperk je jedným z najosvedčenejších darov. Máloktorú ženu nepoteší. Na Slovensku sú najpopulárnejšie šperky so zlata, u solventnejšej vrstvy vedie briliant. No čoraz populárnejšie sú aj perly. Láskou k perlám bola známa napríklad Coco Chanel. Možno preto, že nie sú mŕtvou vecou. Ak svoju lásku obdarujete perlou, dávate jej vlastne kus živej prírody. Perla - najväčší a najkrajší podmorský klenot - je totiž živý organizmus. Obsahuje až dve percentá vody, preto do vitríny s pravými perlami treba dať nádobku s vodou, aby nestratili lesk. A kde je perle vôbec najlepšie? Predsa vo zvodnom dekolte, kde čerpá prirodzenú vlhkosť ľudského tela.
Rekordérkou je šesťkilová perla
O perlách sa často vraví, že znamenajú slzy. Pritom je to presne naopak. Perly sú symbolom cnosti a bystrého ducha. A čierna, teda tahitská perla, symbolizuje vernosť a večné milovanie. Preto sú čierne perly najmä na Západe veľmi žiadané ako dar manželkám. Zdobia sa nimi napríklad Sharon Stoneová, Demy Mooreová či Brigitte Bardotová. (Vzhľadom na počet ich manželov a lások ale kúzlo zrejme až tak nefunguje). Po najväčšej z čiernych perál zatúžila aj známa zberateľka drahokamov, klenotov a najmä manželov - Elizabeth Taylorová. Za jednu čiernu perlu veľkosti 21,5 milimetra ponúkala dokonca milión dolárov. Majiteľ farmy, kde ju našli, však ponuku odmietol. Perla je taká vzácna, až je nepredajná. Nie je to ale najväčšia perla na svete. Rekordérka váži viac ako šesť kíl a meria 24 centimetrov. Vylovili ju na Filipínach v roku 1934 a je uložená v sejfe banky v San Francisku. Môžete ju mať za štyri milióny dolárov. O cene mušle ale nerozhoduje len jej veľkosť. Tak ako sa diamanty triedia podľa hmotnosti v karátoch, cena perál sa určuje podľa veľkosti v milimetroch, no dôležitý je aj lesk a hrúbka perlete.
Sú perly slzy anjelov?
Perly sú opradené mnohými legendami. Napríklad, že sa na zem dostali vtedy, keď ju princeznej Bora-Bore daroval boh mieru a plodnosti Oro, ktorý sa s mušľou perlorodkou spustil na zem po chrbte dúhy. Tmavá perla, ktorú perlorodka skrývala, mala byť dôkazom jeho večnej lásky. Číňania považovali prírodné čierne perly za symbol múdrosti. Verili, že vznikajú v dračom mozgu a že ich strážia dračie zuby. Gréci a Rimania si zase mysleli, že perly sa zrodili z kvapky dažďa, ktoré zachytili ústa ustrice. Peržania verili, že nedokonalá čierna perla spadla z hrmiacej oblohy a v Oriente vám dodnes obchodník porozpráva historku o tom, že perly sú slzy anjelov. No a podľa cejlónskej legendy vraj perly vyplakali Adam a Eva. Biele a ružové vyronili Evine oči, tmavé Adamove. Prví kresťania tiež verili, že perla sa rodí vtedy, keď more zasiahne blesk, ktorý prenikne až do mušle. No a pánov asi bude zaujímať tvrdenie, že keď rozdrvia a vypijú sivé či čierne perly, predlžia si život a zvýšia potenciu. S manželkiným náhrdelníkom to ale neskúšajte. To by mohlo život naopak skrátiť!
Za kráľovné perál sa považujú tmavé
Ako vlastne vzniká perla? Mušle pripevnené ku koralom na dne lagún vypúšťajú viac ráz za rok vajíčka, ktoré sa vo vode oplodnia a larvy sa po mesačnom vodnom živote buď prilepia ku koralom, alebo sa stratia v piesku.
Proces vzniku perly sa začína tým, že sa do tela perlorodky dostane guľôčka vytvorená z inej mušle. Mušľa pomaly obaľuje guľôčku vrstvou nazývanou nacre, ktorej hrúbka rozhoduje o kvalite perly. Vznik perly trvá aj niekoľko rokov a zo sto perlorodiek sa iba v jednej či dvoch nájdu dokonalé perličky kruhového tvaru, ktoré sú najvzácnejšie. S perlami preto treba narábať opatrne. V 19. storočí mali o ňu obrovský záujem európski gombikári a lovili ju vo veľkom, čo takmer spôsobilo ekologickú katastrofu. Dnes sa preto s perlami hospodári uvážene a pestujú sa aj na špeciálnych farmách.
Pri zbere a triedení perál sa berie do úvahy rozmer, farba, tvar a kvalita, daná tzv. lustrom, teda leskom. Za kráľovné perál sa nepovažujú perly biele, ale tmavé. Pestujú sa v čiernej mušli a najvzácnejšia je čierna perla, ktorá sa nazýva pávie pero. Tahitskú perlu však nájdeme aj v odtieňoch striebornej, hnedej, zelenej, fialovej, modrej, žltej a bordovej.
Z perál, na rozdiel od kameňov nesála chlad
Perly miluje aj slovenský klenotník Andrej Ohrablo. Venuje sa najmä tahitskej perle, ktorá je kráľovnou medzi cennými družkami. Tahitská perla má dokonca vlastnú šperkársku súťaž. Na Slovensku sa udial tento rok už jej druhý ročník a víťazi národných kôl idú na jar roku 2004 na celosvetovú súťaž do Hongkongu. Pravdepodobne tam bude aj Andrej, ktorému sa podarilo uspieť s príveskom Akvárium. V kategórii perlová šnúra, ktorá sa volala Letokruhy, získal druhé miesto a najúspešnejší bol jeho trojdielny set, ktorý nazval Čiary. V celkovom hodnotení bol síce druhý, ale získal aj hlavnú cenu.
Nadaný šperkár sa klenotníkom stal vlastne náhodou. V roku 1978 ho ako desaťročného zrazilo auto a poranilo mu nohu. Absolvoval veľa operácii, ale noha sa celkom do poriadku nedala. Musel na to myslieť aj pri voľbe povolania. Prihlásil sa teda na Učilište pre telesne postihnutú mládež a stal sa z neho vyučený klenotník. Neskôr vyštudoval na večernej škole Umelecké remeslá a v roku 1990 si založil živnosť. Spočiatku najmä letoval retiazky, ale postupne sa prepracoval aj k šperkárskej tvorbe. Najradšej pracuje s bielym zlatom a perlami.
„Perly sú iné ako kamene. Sú klasické, variabilné, dokážu byť neuveriteľne farebné a na rozdiel od kameňov z nich nesála chlad. Za kráľovné sa považujú Tahitské perly. Vraj sa v nich odzrkadľuje magická hlbočina mora. Zoznámil som sa s nimi približne pred štyrmi rokmi. Odvtedy som hľadal zdroje, čítal a zisťoval informácie, len aby som o nich vedel čo najviac."
Žiadne letovanie, lepidlo a spoje
Ako jeden z mála klenotníkov na svete sa začal nedávno venovať aj 1000 rokov starej japonskej technológii vrstvenia kovov, ktorou sa robili samurajské meče. Volá sa mokume game a princípom je, že sa na seba vrstvia plátky kovu, ktorých kryštalické mriežky sa pri určitej teplote previažu. Žiadne letovanie, žiadne lepidlo a žiadne spoje. Metóda je nesmierne zložitá a nákladná. Vďaka vrstveniu a následnému brúseniu vzniká obrovský odpad materiálu, no výsledok je prekrásny. Na šperku vzniknú farebné čiary, letokruhy a obrazce, všetko závisí od spôsobu brúsenia a od množstva vrstiev. Túto metódu Andrej využil aj pri navrhovaní perlových šperkov do súťaže a zabodoval. Dnes sú jeho perlové šperky veľmi žiadané.
No a ešte niekoľko praktických rád
Viete ako rozoznáte pravú perlu? Vložte si ju medzi zuby a jemne zahryznite. Po tej pravej pocítite v ústach chuť piesku, pri falzifikáte sa zuby iba kĺžu po hladkom povrchu. Ak vlastníte šperky z pravých perál, keď ich máte na sebe, určite si nelakujte vlasy, ani sa nesprejujte. Pripravíte ich o lesk. Dokonca aj s parfumami treba narábať opatrne. Perly treba chrániť aj pred chemikáliami a škrabancami. Pozor teda na kov, ostré hrany či kamene.
A ešte k tým dekoltom. Pozor na pot! Ak na perlách zostane soľ z potu či mastnota ľudskej pokožky, môžu sa časom prestať lesknúť. Preto sa odporúča, aby ste perly pred uložením, preleštili suchou handričkou.
Perlový náhrdelník, najmä ako ho nosíte často, treba raz za čas previazať na novú šnúrku. Nosením sa totiž šnúrka oslabuje. Môže to urobiť len klenotník, ktorý medzi každou perlou spraví malý uzlík. Zabráni vzájomnému poškriabaniu sa perál, ale tiež pretrhnutiu a strate.
A ako perly kupovať? Nekupujte lacné, ktoré sú menej kvalitné. Radšej sa rozhodnite pre šperk s jednou, ale kvalitnou perlou. Len kvalitné perly si uchovajú lesk a nie sú také háklivé na poškodenie. A pokiaľ sú pre vašu peňaženku pridrahé, v obchodoch je dnes veľký výber sladkovodných perál. Sú krásne a cenovo dostupné.
Autor: BARBORA DVOŘÁKOVÁ