V kuchyni s moderátorkou Oľgou Valentovou

Televízna moderátorka Oľga Valentová sa vareniu nevyhýba, pretože chce, aby jej deti zdravo jedli. Sama o sebe hovorí: „Najlepšie uvarím a najkrajšie upečiem, keď sa mi chce, teda keď mám chuť a čas."

Oľga Valentová sa vareniu nevyhýba, pretože chce, aby jej deti zdravo jedli. Jej synovia uprednostňujú mäso, ona skôr bezmäsité jedlá alebo len chudé mäso.

Televízna moderátorka Oľga Valentová sa vareniu nevyhýba, pretože chce, aby jej deti zdravo jedli. Sama o sebe hovorí: „Najlepšie uvarím a najkrajšie upečiem, keď sa mi chce, teda keď mám chuť a čas."

Piekla už ako dieťa

Oľga je najstaršia zo súrodencov, preto musela v detstve doma pomáhať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Na nedeľu muselo byť u nás vždy niečo napečené. Keďže to ale mama nestíhala a s varením mi veľmi nedôverovala, zostávalo pečenie na mne. Koláče s rôznymi plnkami som robila už v dvanástich rokoch. Keď sa mi koláč podaril a ešte aj všetkým chutil, pochvala ma veľmi tešila."

SkryťVypnúť reklamu

Škola varenia - bývanie v podnájmoch

Doma sa naučila hlavne piecť, k vareniu sa priúčala až počas štúdia na vysokej škole, keď bývala v podnájmoch.

„Všetko vo varení som si skúšala sama. A keď som niečo nové objavila, vymieňala som si prvé skúsenosti s kamarátmi. Vždy, keď sme sa stretli, rozprávali sme sa, ako sa dá najlepšie uvariť ryža, skúšali sme nové jedlá - talianske, čínu. Táto výmena skúseností bola dobrá, pretože do manželstva som prišla už ako zaučená kuchárka," hovorí Oľga.

Domáci hit: koložvárska kapusta

Kým Oľga uprednostňuje skôr bezmäsité jedlá, jej synovia mäso milujú. „Potešia sa každému mäsitému jedlu, ktoré im pripravím. Veľmi im chutí aj babkina kuchyňa. Posledným hitom našej domácnosti - čo sa týka jedla - je koložvárska kapusta. Recept na ňu máme tiež od babky."

SkryťVypnúť reklamu

Oľga má však svoj osobitný spôsob stravovania, ktorý si osvojila v rámci udržiavania línie. „Dospela som k známej diéte, ktorá spočíva v nekombinovaní bielkovinových, teda mäsitých jedál s uhľovodíkovými, ako je ryža či zemiaky. Niekto si možno na tento spôsob stravovania nezvykne, ale mne to šlo bez problémov. Dajú sa pritom kombinovať jedlá, ktoré sú zdravé, chutné a pestré. Obľubujem akékoľvek chudé mäso, ktoré je pripravené tak, že zostáva šťavnaté, a k tomu akúkoľvek zeleninovú prílohu."

Experimentuje, ale s mierou

Keďže ju nebaví variť stále to isté, v kuchyni rada experimentuje. „Musím to však robiť opatrne, lebo najdôležitejšie pre mňa je, aby to chutilo deťom. Filip a Hugo zjedia napríklad mäso s ananásom, ale s mandarínkami alebo jahodami už nie. Ja mám však takéto kombinácie rada, mäso s akýmkoľvek ovocím mi chutí," hovorí Oľga.

SkryťVypnúť reklamu

Nedeľa je sviatočná

Aj keď nedeľa by mala podľa nej zostať sviatočným dňom, pripúšťa, že pri dvoch deťoch sa nedá stolovať vždy tak, ako by sa malo. Neplatí pre ňu ani zásada, že v nedeľu musí byť na obed mäso, ale kvôli deťom ho často robí. „A ak si chceme urobiť peknú nedeľu, dlhšie si pospať, alebo ísť pred obedom na prechádzku, uvarím na obed niečo ľahšie. Ale vždy máme polievku a hlavné jedlo, a ak stíham, upečiem aj zákusok."

Zákusky s plnkou a ovocím sú zážitkom

Hoci sa Oľga snaží stravovať zdravo, občas dostane chuť aj na niečo sladké. „Sladkosti mám rada, ale musím si ich odopierať, lebo veľa sladkého škodí, a najmä, nechcem priberať. Obľubujem zákusky, ktoré majú veľa plnky a ovocia. Vždy mi po nich zostane zážitok, že som zjedla niečo výnimočné. A potom mám od sladkého na nejaký čas pokoj. Stane sa však aj to, že kúpim niečo sladké deťom a potom im to kradnem. Milujem orieškovú čokoládu, marcipán s čokoládou a banán v čokoláde, ktorý pripravujem dosť často aj doma."

SkryťVypnúť reklamu

Svet spoznávajú cez jedlo

Počas prázdnin spoznávajú Valentovci krajiny cez jedlo. Teóriu „spoznávať krajinu cez jedlo" vymyslel Oľgin manžel a cez každú dovolenku ju prenáša do reality. Oľga k tomu hovorí: „S manželom síce súhlasím, len keby to nebolo také drahé. Má to však aj svoje výhody. Napríklad naše deti sú už odmalička naučené jedávať morské živočíchy. Myslím si, že je to dobré, pretože nechytili voči nim žiadnu nechuť. Chutila nám najmä turecká, španielska a chorvátska kuchyňa. Ja mám najradšej krevety a chorvátske lygne."

Oľga Valentová sa narodila v Žiline. Študovala na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave. Pracovala ako hlásateľka a moderátorka v Slovenskej televízii. Moderovala televíznu reláciu Motorama, v súčasnosti je dramaturgičkou relácie Smotánka v Markíze. Je vydatá a má dvoch synov - 14-ročného Filipa a 7-ročného Huga. Obľubuje tenis a behanie, rada chodí do divadla a na koncerty populárnej hudby.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty Oľgy Valentovej

Koložvárska kapusta

Kyslá kapusta, udusená ryža, mleté bravčové mäso, klobása

Na pripravený pekáč ukladáme striedavo vrstvu kapusty, mäsa, ryže a kapusty. Na každú vrstvu pridáme pokrájanú klobásu. Vrchnú časť kapusty potrieme kyslou smotanou. Pridáme čierne a červené korenie a dáme upiecť do rúry asi na jednu hodinu.

Orechovo-čokoládová torta

300 g polohrubej múky, 300 g masla, 200 g cukru, 200 g orechov

Múku, maslo, cukor a orechy zamiesime na cesto a necháme viac ako 30 minút odstáť. Odležané cesto rozdelíme na štyri časti, vyvaľkáme na pláty a každý z nich zvlášť upečieme. Pláty spájame striedavo orechovou a čokoládovou plnkou.

Orechová plnka: V troške smotany povaríme 150 g orechov, kým nezmäknú. Povarené orechy necháme vychladnúť a potom ich spojíme so zvyškom smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládová plnka: Asi dve polievkové lyžice cukru rozpustíme v jednej polievkovej lyžici vody. Pridáme dve čajové lyžičky kakaa. Zmes necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi pridáme maslo a zamiešame, kým nie je plnka dostatočne hustá.

FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 920
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 954
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 637
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 895
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 2 996
  6. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 2 546
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 388
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 149
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu