Bravčové pliecko bez kosti sa v hypermarketoch predáva za 129 Sk, s kosťou za 119 Sk a karé za 150 Sk. V menších obchodoch stojí mäso väčšinou o 10 až 20 korún viac. V júli bolo drahšie len o pár korún.
Predseda Zväzu chovateľov ošípaných Andrej Imrich pokles výkupnej ceny nespája s vypuknutím moru ošípaných. Na Slovensku je nízka kúpyschopnosť a pred Vianocami majú ľudia aj iné výdavky ako na stravu. Preto odberatelia a obchodné reťazce tlačia na zníženie cien.
Fámy, ktoré kolujú medzi ľuďmi, že chovatelia v snahe zabrániť ochoreniu zvierat, vypredávajú stáda, všetci oslovení jednoznačne popierajú. Podľa Imricha takéto niečo nie je ani možné, lebo na bitúnok môžu ísť len zvieratá, ktoré majú dostatočnú hmotnosť. Nedá sa predať celé stádo.
Predseda Poľnohospodárskeho družstva v Močenku Štefan Bleho vraví, že nízku cenu zapríčinil prebytok mäsa na trhu. Veľa nadbytočného mäsa majú v Poľsku, v Česku zase skrachoval jeden odbytový reťazec a výrobcovia sa snažia mäso umiestniť aj na našom trhu. Preto sú slovenskí chovatelia nútení predávať za nižšie ceny.
Mäso v obchodoch podľa Blehu nezlacnelo preto, že spracovatelia mäsa sa snažia získať peniaze na modernizáciu svojich zariadení, ako to predpisuje únia. (pcs)