
Marcel Forgáč, moderátor narodil sa v roku 1971 v Poprade. Je ženatý, má ročného syna Mareka. Šesť rokov pracuje ako moderátor vo FUN rádiu, dnes moderuje aj reláciu Raňajojky v televízii JOJ. V minulosti sa aktívne venoval horolezectvu. Je veľkým obdivovateľom slovenského hokeja, rád čítadobré knihy a surfuje po internete. Rád cestuje, láka ho hlavne Ázia. foto sme pavol funtál
Pokladá sa za dobrého kuchára, vzťah ku vareniu vraj zdedil. „Obaja rodičia sú dobrí kuchári, dokonca aj strýkovia z matkinej strany. Kuchárske umenie je dar veľa vecí sa dá naučiť, dá sa získať veľa návykov, ale dôležitý je talent a fantázia," hovorí moderátor Fun rádia i televízie Joj Marcel Forgáč.
Hrnčekový koláč si pamätá dodnes
Marcelove prvé pokusy sa začali už v detstve. Keď rodičia neboli doma, v kuchyni experimentoval.
„Vážnejšie varenie prišlo v pätnástich rokoch. To som už uvaril všeličo, len aby som zahnal hlad pretože to je obdobie, keď sú chlapci neustále hladní. Varil som ľahké jedlá zemiaky, cestoviny, a piekol som aj koláče. Mojím obľúbeným bol hrnčekový koláč, jeho prípravu si pamätám dodnes. Recept je jednoduchý, všetko sa meria na hrnčeky."
Z varenia sa mu postupne stal koníček. „Zostal mi aj počas štúdia na vysokej škole, keď som býval na internáte. Varil som dosť pravidelne, a najmä experimentoval. Pretože jesť stále špagety mi nechutilo."
Najlepšie jedlo od babky
Na uvarenie dobrého slovenského jedla treba mať talent, hovorí Marcel. „Pripraviť najznámejšiu slovenskú špecialitu halušky nevie každý. Som presvedčený, že to závisí aj od vody, v ktorej ich varíme. Napríklad: moja babka bývala na dedine a varila veľmi dobre. A hoci je moja matka famózna kuchárka, nikdy sa jej jedlá nevyrovnali babkiným haluškám či slepačej polievke. Až v dome u babky sa nám podarilo dospieť k tej vzácnej chuti. Čaro sa skrývalo vo vode."
Slovenskú kuchyňu uprednostňuje Marcel aj v reštauráciách. „Dávam prednosť všetkým reštauráciám, ktoré majú v ponuke tradičnú slovenskú kuchyňu."
Je mäsotarián
Marcel nemá problém zjesť akékoľvek dobre pripravené jedlo, ale najradšej má mäso. „Som mäsotarián. Najobľúbenejšia je sviečková, ktorú považujem za kráľa mäsa. Ale mäso mi chutí na rôzne spôsoby, s rôznymi prílohami. Dôležité je, aby tam bolo veľa korenia. Základom mojej kuchyne je cesnak a cibuľa, tie dodajú jedlu vždy dobrú príchuť."
Nechutia mu jogurty
Hoci má veľmi rád mlieko, jogurty mu nechutia. „Neviem, prečo, dokonca nemôžem jesť ani potraviny, v ktorých sa jogurt nachádza." Na opačnom konci obľúbenosti je káva. „Každý deň si dám dve. Nepreháňam."
Hlavné jedlo pes kólia
Marcelovou veľkou vášňou je horolezectvo a cestovanie. Rád navštevuje Áziu, tá ho ovplyvnila aj pri varení. Dôkazom sú korenisté jedlá. „V roku 1996 som absolvoval horolezeckú výpravu v Himalájach. Bol som kuchárom celej posádky. Strava tam bola veľmi dôležitá, no z dostupných surovín sa nedalo príliš vyberať. A tak som ich kombinoval. Vtedy som objavil aj tlakový hrniec. Dnes je mojím neodmysliteľným pomocníkom."
Na cestách vyskúšal aj morské živočíchy a slimáky. „Len jedno jedlo som odmietol. Pri návšteve mesta Bordoo mi ponúkli miestne hlavné jedlo psa kóliu, to som nemohol."
Na Vianoce pečie medovníky
Okrem varenia sa Marcelovi darí aj pečenie. „Môj otec je včelár, preto u nás nikdy nebola núdza o med. Keď som bol malý, medovníky sme mali stále. Dodnes ich veľmi rád pečiem, spolu s manželkou, hlavne cez vianočné obdobie. Prácu v kuchyni si nedelíme, pečieme skôr spoločne ruka v ruke."
Chutí mu aj hot dog
Marcel varí veľmi rád a s chuťou, ale pri práci moderátora mu na varenie veľa času nezostáva.
„Cez týždeň varím veľmi zriedka, snažím sa vynahradiť si to cez víkendy. Pri mojej práci nie je možné, aby som sa stravoval iba doma alebo v reštauráciách. Ak ma chytí hlad, neodmietnem ani hot dog."
Sviečková so sušenými slivkami
Sviečková, korenie: muškátový orech, čierne korenie a soľ, pár kvapiek brandy, ryža.
Sviečkovú očistíme a zasolíme. Necháme odstáť v chladničke (hodinu a viac). Mäso na panvici opečieme a vložíme do tlakového hrnca. Prilejeme pár kvapiek brandy. Podlejeme vývarom, v ktorom sme mäso opiekli. Necháme dusiť 30 až 40 minút. Nakoniec pridáme sušené slivky a ešte 5 minút podusíme. Ako príloha sa podáva ryža.
Rýchle brokolicové cestoviny
Cestoviny druh podľa chuti, syr bambino, smotana kyslá, smotana sladká, olivový olej, brokolica, trošku cesnaku, tuniak v konzerve, soľ.
Cestoviny uvaríme a polejeme kvapkami olivového oleja. V slanej vode povaríme brokolicu asi 5 minút. Na panvici si pripravíme omáčku zo syra bambino a z kyslej a sladkej smotany. Pridáme štipku cesnaku. Omáčku povaríme 2-3 minúty, polejeme ňou cestoviny, pridáme uvarenú brokolicu a tuniaka.