Na Slovensku som našiel v obchode veľa výrobkov s názvom zelený čaj. Pred pár dňami napríklad škatuľku s porciovaným čajom, na ktorej sú pomerne veľkými japonskými znakmi napísané tri slová: Karate, Pivo a Oden, čo je názov jedného japonského jedla. Prečo ich dizajnér použil na škatuľku s čajom? Potom som v papierovej škatuli, v akej kupujeme mlieko, objavil sladký nápoj, ktorý bol v japončine pomenovaný správne ako zelený čaj, ale mal som si vybrať s čerešňovou alebo citrónovou príchuťou. To znie pre každého Japonca zvláštne. My si totiž zelený čaj nikdy ničím nedochucujeme, pretože sme zvyknutí, že čaj robí čajom práve jeho originálna horká chuť.
Pitie čaju je v Japonsku súčasťou každodenného života. Po každom jedle, počas prestávky v práci, vždy pijeme horký zelený čaj, ktorý zajedáme sladkým japonským koláčikom. V reštaurácii vám automaticky prinesú šálku zeleného čaju, za ktorý neplatíte. Je to samozrejmosť. V bežných kaviarňach buď nemajú čaj v ponuke vôbec, alebo ak majú, tiež zaň neinkasujú.
V Tokiu otvorili nedávno novú trendovú kaviareň, obľúbenú medzi Američanmi aj Európanmi, lebo v týchto končinách sveta začalo byť pitie zeleného čaju v móde.
Myslím si, že dôvodom, prečo je priemerný vek v Japonsku vyšší (81 rokov, na Slovensku 73 rokov) ako inde na svete, je zdravá strava a práve pravidelné pitie zeleného čaju. Zelený čaj obsahuje veľa katechínu, ktorý mu dáva príznačnú trpkú chuť, a vitamín C. Obe zložky pôsobia ako prevencia napríklad rakoviny žalúdka. Štatistiky hovoria, že najmenej týchto ochorení je v japonskej oblasti Šizuoka, preslávenej produkciou zeleného čaju. Tam pijú ľudia niekoľkokrát denne naozaj veľmi tuhý zelený čaj. Vo všeobecnosti sa Japonci pri výbere jedla riadia v prvom rade úvahou o tom, či je to zdravé, nie či je to špecialita. Myslím si, že zelený čaj je kráľom tejto myšlienky.
Európanom sa pravdepodobne nepáči jeho trpká, horká chuť, ale dá sa na ňu zvyknúť. Kúpil som si zopár druhov zeleného čaju aj tu, na Slovensku, nejaký sme mali doma z Japonska, a spravili sme si malú ochutnávku. Mojej žene chutil najviac vietnamský zelený čaj. Kultúra pitia čaju je vo Vietname nemenej silná ako v Japonsku, preto nečudo. Spomedzi mnohých produktov s názvom zelený čaj sme teda u nás doma v kuchyni vyhodnotili ako najlepší vietnamský. Má znamenitú chuť, jemnú, menej horkú. Kúpil som ho v Bratislave na trhu.
MASAHIKO