BRATISLAVA - Prvým mäsospracujúcim podnikom, ktorý môže po vstupe Slovenska do Európskej únie začať vyvážať svoje výrobky na spoločný trh, sa stala firma Mecom Humenné. Práve tomuto mäsokombinátu sa podarilo splniť všetky požiadavky, ktoré únia vyžaduje od slovenských exportérov potravín.
Po splnení hygienických a veterinárnych podmienok, pridelila včera firme Mecom Štátna veterinárna a potravinová správa úradné schvaľovacie číslo a symbolickú okrúhlu pečať. Tú včera prezidentovi východoslovenskej firmy odovzdal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. „Mecom sa oficiálne dostal do Európskej únie. Táto pečiatka negarantuje firme žiadne vymoženosti. Dáva jej šancu podnikať na európskom trhu," povedal minister.
Firma vložila do prestavby podniku a jeho prispôsobení sa Európe nemalé investície. „Tie dosiahli 270 miliónov korún. Peniaze sme vložili do prestavby výrobných priestorov a do nových technológií," hovorí riaditeľ Mecomu Ján Molnár.
Napriek získaniu osvedčenia, nezačne firma vyvážať mäso do únie okamžite. „Export bude najprv smerovať do Maďarska, Česka, Poľska a časť produkcie umiestnime aj v Ukrajine," dodáva Molnár.
Väčšina potravinárskych podnikov však na vstup Slovenska do únie pripravená nie je. Najhoršie sú na tom práve spracovatelia červeného mäsa a rýb. Pripravená na európsky trh je napríklad iba tretina bitúnkov. „Na splnenie európskych kritérií potrebujeme postaviť nový bitúnok. Do mája to však nestihneme," hovorí vedúci bitúnku Bolešov pri Ilave Jozef Poliak.
Práve pre nepripravenosť slovenských podnikov na spoločný trh, zľavnila únia zo svojich požiadaviek a predĺžila firmám čas na prípravu. „Ešte nie je známe, koľkým podnikom udelíme výnimku. Zatiaľ ich je okolo 40," povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajlíková. Takéto firmy musia mať podľa nej minimálne polovicu prípravných prác už za sebou a ďalšie rekonštrukcie finančne vykryté. „Konečný počet nahlásime Bruselu koncom februára," dodáva Czajlíková. (sen, im)