Svet koštuje nové beaujolais

Tentoraz je vraj výnimočne dobré. Je vraj „dospelejšie“ než inokedy, má granátovú farbu a výraznú arómu po jahodách a malinách. Je ho menej než vlani, o to bude drahšie. Reč je o novom beaujolais.


Včera začali nalievať nové beaujolais. FOTO - REUTERS


Parížske výklady sú oblepené nápismi „Prišlo nové beaujolais!“ Letecké flotily, vlaky a kamióny v posledných týždňoch rozviezli milióny fliaš do celého sveta. Na trh vrhli 430-tisíc hektolitrov vína, z toho polovicu v zahraničí. Najviac po ňom dychtia Japonci, ktorí si zrejme počas návštevy vo Francúzsku zapísali do notesov, že červené prospieva zdraviu.

S najväčšou slávou však vítali nové beaujolais v meste, ktoré mu dalo meno, v Beaujeu severne od Lyonu. Na tamojšom námestí sa zhromaždilo asi 15-tisíc ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tento rok je beaujolais menej než inokedy. Môžu za to jarné mrazy, májové búrky a letné sucho a horúčavy. Práve vysoké letné teploty sa na druhej strane postarali o výnimočnú kvalitu, o ktorej hovoria vinári.

Bežný smrteľník musí čakať až na ten tretí novembrový štvrtok, ako to stanovil výnos z roku 1985. Možno práve stanovenie tohto „dňa D“ prispelo k rituálu súvisiacemu s príchodom vína, ktoré má ku kvalitnému červenému predsa len ďaleko. Výrazne prispel aj spisovateľ René Fallet, ktorý v 60. rokoch vydal knihu „Prišlo nové beaujolais.“ Po úspešnom sfilmovaní sa obratný marketing už postaral, aby nezmizla z povedomia verejnosti nielen vo Francúzsku, ale ani za jeho hranicami.

Na druhej strane na novom beaujolais niečo byť musí, keď si ho Parížania obľúbili už koncom 18. storočia. „Ľudia si v tomto chladnom období radi robia radosť a je to tiež príležitosť na oslavy,“ vysvetľuje jeho úspech najväčší obchodník s ním Georges Duboeuf. Radosť, o ktorej hovorí, bude tento rok trochu drahšia než vlani. V obchodoch sa včera nové beaujolais predávalo za 4,50 až 5,50 eura, v reštaurácii vyšla fľaša aspoň trikrát drahšie. Oproti minulému roku je to zvýšenie.V Lyone sa hovorí o zdražení o 15 až 30 percent, v Paríži o 20 percent. PAVEL ZAVADIL, čtk, Paríž

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 076
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 986
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 155
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 023
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 930
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 478
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 069
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 547
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu