
Potenciálne ohrozené miesta
Slovenska v prípade
teroristického útoku
Maďarskí experti pred štyrmi rokmi odhadovali, že keby sa pretrhla hrádza vodnej nádrže pri Gabčíkove, voda by zaplavila nielen široké okolie, ale aj Budapešť. Presne to by hrozilo po prípadnom teroristickom útoku na Slovensko. Na Slovensku sú ďalšie štyri veľké nádrže, ktoré by mohli patriť k cieľom teroristov.
Ďalšími možnými cieľmi sú muničné sklady, v ktorých sú trhaviny a strelivo. Výbuch plného muničného skladu by zatriasol okolím do niekoľkých kilometrov. Väčšina muničných skladov je v okolí lesov, čiže by hrozili aj rozsiahle požiare.
Medzi najrizikovejšie miesta patria zdroje pitnej vody. Otrávenie jedného veľkého zdroja ochromí značnú časť Slovenska. „Povrchový vodný zdroj Starina zásobuje polovicu východného Slovenska. Ak by však chcel terorista otráviť vodu, musel by s veľkou cisternou do zdroja vysypať veľmi jedovatú látku,“ hovorí Peter Rončák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.
Voda z povrchových zdrojov ešte predtým, ako sa dostane do potrubia, prejde cez úpravovňu. Teoreticky by mali jedovaté látky v úpravovniach zachytiť. Prakticky je otázne, či by v úpravovniach zachytili všetky jedy. Povrchové zdroje pitnej vody sú strážené pomerne slabo. Sú síce oplotené, ale žiadny strážnik so zbraňou pri nich nestojí.
Existujú ešte aj podzemné zdroje. Napríklad voda na Žitnom ostrove je veľmi dobrá, neprechádza úpravou. Iba ju prečerpajú, chlórujú a hneď ide do obehu.
Otráviť by sa dala, ak by teroristi prenikli do vodojemu, čo nie je až také zložité.
„Snažíme sa zisťovať kvalitu povrchových vôd aj prostredníctvom nového projektu - systému skorého varovania cez biologické indikátory. Vypíšeme výberové konanie pre Starinu a Vranov nad Topľou pre pstruha dúhového a škeble. Pstruhy aj mäkkýše budú indikovať svojím správaním znečistenie vody pri vstupe do úpravovne. Ak bude voda znečistená, pstruh buď uhynie, alebo sa začne správať neprirodzene. Škeble zmenia systém zatvárania a otvárania. V čistej vode sa otvárajú napríklad každých päť minút. V prípade, že sa hodinu neotvoria, dispečerovi senzory oznámia, že sa niečo stalo. Potom sa začne cyklus chemického overovania kvality vody - v prípade úhynu rýb aj rozbor tkaniva rýb,“ povedal Peter Rončák. RICHARD FILIPKO