
Potápač v zakrvavených vodách pomáha japonským rybárom pri nakladaní práve zabitých delfínov do člna. FOTO - TASR/AP
Rybári v japonskom meste Taidži pravidelne od októbra do apríla lovia delfíny. Ich množstvo je limitované a takýto lov nezakazujú ani žiadne medzinárodné normy. V tomto roku ulovili 60 kusov delfínov pruhovaných. Ich mäso sa ďalej konzervuje a predáva v supermarketoch.
Spoločnosť na ochranu veľrýb upozorňuje na mimoriadne surový spôsob, akým veľryby lovia. „Sú to jatky, ktoré zvieratám prinášajú obrovské utrpenie. Takýto pohľad si nikto nevedel ani predstaviť,“ povedal pre agentúru AP Nik Hensey z ochranárskej organizácie.
Miestni rybári tvrdia, že zvieratá zabíjajú najhumánnejšie, ako je možné a lov delfínov patrí k miestnej kultúre už 400 rokov. Na videokazete vidieť, ako rybári najprv spravia veľké vlny, čím delfíny dezorientujú, potom ich zaženú do malej úžiny, kde ich môžu poľahky zabiť.
„Čo je zlé na tom jesť delfínie mäso?“ kladie otázku predstaviteľ japonského rybárskeho priemyslu Šujči Sato. „Na svete sú hinduisti alebo moslimovia, čo nejedia hovädzie mäso alebo bravčovinu, oni Európanom nehovoria, aby to mäso nejedli.“ Podmienky pri zabíjaní nie sú podľa neho horšie, ako keď sa zabíja hovädzí dobytok alebo ovce. (mch)