Zatiaľ je povolený výlov troch druhov úhorov - európskeho, amerického a japonského. Značný pokles počtu japonských úhorov na konci 90. rokov viedol k importu veľkého množstva európskych úhorov do Japonska, kde zásoboval tamojšie rybie farmy.
Úhor je obľúbenou pochúťkou. Marinovaný na grile je japonským národným jedlom. Údený je zase obľúbený v Európe a v Severnej Amerike. Národným jedlom je aj v Holandsku a veľmi často ho jedia Taliani. V Španielsku zase servírujú larvy úhora ako predjedlo. V Európe prekvitá pytliacky lov sklenených úhorov, drobných priesvitných mladých jedincov.
Európska komisia sa preto rozhodla niečo urobiť a ochrániť úhory od severného Atlantiku až po severoafrické pobrežie. Začiatkom októbra navrhla vypracovať akčný plán ochrany tejto ryby.
Zámerom komisie je prijať opatrenia, ktoré by už začiatkom budúceho roka viedli k čo najnižšej úrovni výlovu úhorov, vrátane lokálneho zákazu rybolovu a časových obmedzení. Do konca roku 2004 má byť pripravený dlhodobejší plán ochrany.
„Musíme bdieť nad zachovaním tohto druhu, dôležitého pre lov aj pre vodné prostredie. Integrovaný prístup umožní dosiahnuť spoločný cieľ cestou opatrení, šitých na mieru miestnym podmienkam,“ dúfa komisár pre poľnohospodárstvo a rybolov Franz Fischler.
Úhory sa rodia v Sargasovom mori, kam sa vracajú rozmnožovať a umrieť. Odtiaľ mladí jedinci plávajú späť do riek, kde trávia väčšiu časť svojej dospelosti, až kým sa najstarší nevrátia späť do Atlantiku, kde sa jediný raz vytrú a zomierajú. Americký úhor však nebol ani raz ulovený v európskych vodách či naopak.
Panuje presvedčenie, že každý úhor sa vracia do tej istej rieky, odkiaľ sa na cestu do Sargasového mora vydala jeho matka. Zatiaľ však neexistuje spôsob, ako to dokázať. Migračné trasy sťažujú či znemožňujú priehrady, rybárske pasce a znečistenie vôd. Mladé úhory sa často lovia pre chov v akváriách, väčšie na jedlo.
Všeobecnému oceneniu gastronómov sa úhory tešili už v minulosti. Riman Apicius do svojej knihy zahrnul niekoľko receptov a v stredoveku sa európska literatúra hemžila zmienkami o týchto rybách.
Autor: MILAN SYRUČEK, čtk