Ak patríte k tým, ktorí radi modernizujú svoj byt, určite podrobíte komplexnej ,,rekonštrukcii“ predovšetkým kuchyňu. Prakticky a účelne zariadený kuchynský priestor s estetickým a kvalitným nábytkom predstavuje harmonickú kombináciu najrozličnejších povrchov a materiálov.
Aby sme sa vo vlastnej domácnosti cítili dobre a príjemne, musíme si v prvom rade vyšpecifikovať, aké druhy materiálov, ich štruktúr a povrchového prevedenia najlepšie vyhovujú nášmu vkusu. Moderný byt svojím riešením zohľadňuje najmä kvalitatívne požiadavky svojich obyvateľov na obytné prostredie. Výsledkom zariaďovania je výber a usporiadanie takých nábytkových prvkov a zostáv, ktoré maximálne rešpektujú naše pocity, záujmy a potreby. Súčasné trendy bytovej architektúry uprednostňujú prelínanie jednotlivých funkčných zón bytu a odbúravajú striktné členenie priestoru pevnými stenami. Uzavreté, oddelené miestnosti sa stávajú minulosťou. Moderný interiér často predstavuje jeden veľký polyfunkčný priestor, otvorený a maximálne vzdušný v horizontálnom i vertikálnom ponímaní, s akcentom na výber a rozmiestnenie nábytku. Mnohí sa pri zariaďovaní nespoliehajú iba na seba, ale svoj byt zveria do rúk odborníka - architekta. Skúsený architekt by mal navrhnúť komplexné riešenie bytu od podlahy až po strop. Nesmie pritom však zabudnúť na požiadavky budúcich užívateľov. Preto si treba už pri prvom stretnutí s architektom jasne formulovať svoje predstavy, prípadne si ich pripraviť písomne, aby sme na niektoré dôležité body nezabudli. Byt musí byť zhmotnením našich predstáv a tie by mal architekt rešpektovať, avšak s ohľadom na základné ergonomické, typologické a prevádzkovo-dispozičné požiadavky a zákonitosti.
Aktuálne trendy neobišli ani kuchyňu. Moderné a praktické sa ukázalo otvorenie kuchynského priestoru smerom k obytnej zóne bytu. Miestnosť kuchyne a obývacej izby tvoria jeden celok, patriaci do tzv. dennej zóny bytu či rodinného domu. Nie sú oddelené pevnou stenou. Ich rozdielne funkcie môžeme navzájom priznať optickým prvkom. Priečka, siahajúca max. do výšky 1,2 m, poslúži na odkladanie menších dekoratívnych a spomienkových predmetov, nižší nábytok je praktický z hľadiska zväčšenia množstva úložných priestorov všade tam, kde je ich nedostatok. Barový pult predstavuje atraktívne riešenie rozdelenia kuchyne a obývačky a zároveň je príjemným miestom pre podávanie občerstvenia. Nemalou výhodou otvorenej dispozície dennej zóny je vzájomný vizuálny kontakt osoby, ktorá sa venuje príprave jedál s ostatnými členmi rodiny či s návštevou. Prelínanie obidvoch priestorov si vyžaduje dokonalý výber a kombináciu materiálov. Štýlové stvárnenie nábytku a doplnkov, ako aj usporiadanie nábytkových zostáv musí byť navzájom zosúladené do harmonickej kompozície bez rušivo pôsobiacich nesúrodých elementov. Najlepším riešením je zhotovenie kuchynského nábytku aj nábytku do obývacej izby od jedného výrobcu, čím dosiahneme dokonalý súlad interiéru ako celku.
Dizajnéri kuchynského nábytku dnes siahajú po všetkých dostupných materiáloch - od tradičného dreva, drevotriesky, laminátu v spojení s kovom, sklom, prírodným alebo umelým kameňom. Zaujímavé sú vzájomné kombinácie jednotlivých prvkov kuchynskej zostavy z uvedených povrchov. Rustikálny štýl uprednostňuje prírodné drevo, prípadne menej finančne náročnú dyhu alebo laminát, naopak, pre kuchyne v hi-tech štýle je charakteristické prevedenie z ušľachtilých materiálov ako sú hliník, chróm, oceľ, nerez, leptané sklo a pod. V dostatočne priestrannej kuchyni môžeme skombinovať aj menšie či väčšie farebné plochy dvierok alebo zásuviek s plochami dreveného i kovového vzhľadu. Výber konkrétneho odtieňa z pestrej palety farieb dodá kuchyni neopakovateľný charakter. Aj keď závisí najmä od vkusu majiteľa, do značnej miery je farebnosť ovplyvnená veľkosťou a pôdorysným tvarom miestnosti. Pre menšie priestory volíme svetlejšie odtiene a pastelové farby, tmavé plochy a sýte odtiene sú optimálnejšie pre rozľahlejšie kuchyne. Farebným riešením dokážeme kompenzovať aj nevhodnú orientáciu kuchynskej časti interiéru k svetovým stranám. Teplé tóny uprednostníme v chladne pôsobiacom prostredí, kde potrebujeme mať pocit tepla a vľúdnosti. Naopak, v príliš prehriatej miestnosti naše pocity o pár stupňov schladia studené farby.
Ak sa rozhodnete pre kuchynskú zostavu z masívneho dreva, musíte spravidla počítať s vyššími investí-ciami. K najlacnejším drevinám patria smrek a borovica, ktoré sú vhodné aj na zariadenie kuchýň vo vidieckom štýle. Pre modernejší a súčasnejší dizajn sú určené ušľachtilejšie drevá, napr. dub, buk, jelša, čerešňa, orech, javor, breza. Výber ovplyvňuje aj štruktúra a kresba dreva. Dvierka z masívu sa najčastejšie upravujú lakovaním matným alebo lesklým lakom. Rustikálny nábytok môže byť ošetrený včelím voskom. Lazúrovacie laky a moridlá sú vhodné na spestrenie niektorých častí, prípadne celej kuchynskej zostavy v požadovanom odtieni. Dnes už väčšina výrobcov používa kvalitné laky, ktoré chránia drevo pred poškriabaním a ani po rokoch nestrácajú svoju pôvodnú farbu.
Lacnejšou a cenovo prístupnejšou alternatívou sú kuchyne z kombinovaných materiálov. Korpusy sa spravidla vyrobia z laminátov a dvierka z masívu. Dyhované dvierka sú na nerozoznanie od masívnych, pokiaľ sa použije kvalitná dyha. Tento spôsob úpravy čelnej časti kuchynských zostáv patrí medzi najpoužívanejší a najrozšírenejší, preto i cena takejto linky je najprijateľnejšia. V súčasnosti sa povrchy kuchynských liniek zhotovujú aj použitím termofólie, ktorá štruktúrou a farbou napodobňuje drevo. Prednosťou tohto materiálu je ľahká údržba a dlhá životnosť, motivačným činiteľom pri kúpe je nízka cena.
Pre dokonalý vzhľad kuchynskej linky nie je dôležité iba stvárnenie predných plôch, ale aj ukončenie hrán, správna voľba kovania a úchytiek, ktoré uľahčujú manipuláciu so skrinkami a zásuvkami. Moderným a praktickým prvkom sú roletové dvierka, uzatvárajúce priestor s drobnými kuchynskými elektro-spotrebičmi. Nadčasový vzhľad dodávajú kuchyni digestory, sporáky, mikrovlnky a iné spotrebiče vyrobené z matného alebo lesklého kovu.
Kuchyňa je centrom každého bytu a domu. Je určená predovšetkým na prípravu jedál, ale aj na podávanie pokrmov a často i na spoločenské posedenia. Pohodu a dobrú atmosféru v kuchyni nevytvára iba jej za-riadenie, ale aj úprava podlahy. Ten, kto sa venuje vareniu, strávi v nej i niekoľko hodín denne. Preto je po-dlaha v kuchyni oproti iným miestnostiam veľmi namáhaná. Pri spra-cúvaní surovín vytvárame niektoré viac ,,vychodené“ trasy spájajúce určité body (napr. chladnička, drez, sporák a pod.). Často sa stáva, že na podlahu vylejme vodu, mlieko alebo ju znečistíme inými surovinami, prípadne nám spadne ťažší predmet. Z tohto hľadiska musíme uvažovať o takých povrchových materiáloch, ktoré budú ľahko odolávať znečisteniu, tekutinám a mechanickému poškodeniu. Je iba na nás, pre aký druh podlahovej krytiny sa rozhodneme. Tvrdá a studená keramická dlažba podľa lekárov nepriaznivo pôsobí na kĺby a preto odporúčajú drevené a laminátové podlahy aj do kuchyne. Pri výbere sa treba zamerať na povrchovú úpravu a uprednostniť radšej značkové výrobky. Dôležitý je spôsob ich ošetrenia proti vlhkosti a spôsob spájania jednotlivých prvkov. Do kuchýň sú vhodné plávajúce podlahy v klasickom prevedení s lepenými spojmi, ale aj zaklápacie spoje click. Netesné špáry spôsobujú zatekanie vody pod lamely a môžu značne poškodiť nosnú dosku. Niektorí výrobcovia preto odporúčajú impregnáciu, ktorá sa aplikuje hneď po uložení podlahy. *