Túžba pozorovať oheň je uložená v podvedomí hádam každého z nás. Niet sa čo diviť, že kozub je už po stáročia vykurovacím telesom, ktoré sa presadilo u najširších vrstiev. Dnes je takisto obľúbenou súčasťou obývacieho priestoru v moderných rodinných domoch. Výrobcovia a stavitelia kozubov ponúkajú záujemcom ich rôzne verzie. Individuálny prístup umožňuje zákazníkovi vybrať si klasický či moderný vzhľad, rozmanitý je i materiál - od keramiky, pieskovca, cez žulu, mramor či drevo.
Budúci majiteľ domu, ak sa rozhoduje pre kozub, mal by uvažovať o viacerých veciach. Možno sa mu páči otvorené ohnisko kozuba, kde pohľadu na oheň nič nebráni. Jeho nevýhodou je tu však nízka účinnosť /iba 5 - 35%/, vyššia prašnosť a nebezpečie požiaru i riziko spätného ťahu, najmä ak bol kozub stavaný svojpomocne. Otvorený kozub má vyššiu spotrebu dreva a nedajú sa ním dobre vykúriť okolité miestnosti.
Pri voľbe kozuba s teplovzdušnou kozubovou vložkou je síce oheň schovaný za sklom, ale to obmedzuje pohľad iba minimálne. Pri vysunutí dvierok nahor ho možno využívať, ako otvorený kozub. Vtedy sa však znižuje výkon i účinnosť kozubovej vložky. Výhodou uza-vretého ohniska je práve vysoká účinnosť /až 75 % oproti otvoreným kozubom/, nižšia spotreba dreva /až 70% oproti otvorenému ohnisku/ a teplovzdušná a teplovodná možnosť vykurovať ďalšie miestnosti.
Trh ponúka značný výber kozubov či už otvorených alebo s kozubovou vložkou - jednoduchou alebo dvojplášťovou so šamotovým, liatinovým alebo oceľovým ohniskom. Optimálna spaľovacia komora pritom zaručuje vysokú účinnosť. Výkon vložky treba voliť podľa veľ-kosti miestnosti s kozubom a miestností, ktoré ním chceme vykurovať. Tiež treba brať do úvahy na priemer komína, ktorý by mal mať priemer aspoň 20 centimetrov a ťahovú výšku 5 metrov. Pri chybnej inštalácii môže dochádzať k výrazným tepelným stratám.
Komín zanáša dechtom aj kúrenie vlhkým drevom. Preto treba kúriť len vyschnutými polenami a pri stavbe kozuba je dobré počítať aj s priestorom na odkladanie dreva.
Pri niektorých kozubových vložkách možno popolník vyberať aj v priebehu kúrenia, má to výhodu najmä pri nepretržitej prevádzke. Vhodné rozvody teplého vzduchu umožnia kozubom vykúriť celý dom až do veľkosti 180 m2 podlahovej plochy.
* Návrat starej romantiky
Kachľové sporáky už oddávna patrili k tradičnému zdroju tepla. Neslúžili len na vykurovanie, ale aj na každodennú prípravu jedla. Hoci z našich domov v priebehu desaťročí takmer vymizli, znovu nastáva ich renesancia. Majitelia,a to nielen rekreačných objektov, si nechávajú kachliarom vystavať kachle nielen na kúrenie, ale spájajú ich aj so sporákom, na ktorej sa dá variť prípadne s pecou na pečenie domáceho chleba.
Možno o tom ani neviete, ale v zahraničí je výstavba kachľových pecí omnoho rozšírenejšia ako u nás. Rakúšania či Nemci myslia aj na zadné kolieska, a tak ich neprekvapí ani snehová kalamita či poruchy dodávky elektriny či plynu. So zásobami dreva si vo svojich domovoch udržať príjemnú klímu aj v najkomplikovanejšej situácii.
Vykurovanie kachľovou pecou je výrazom vyspelého ekologického myslenia. Kúri sa tvrdým drevom, čo je obnoviteľný zdroj energie a drevo horí dlho. Zo zdravotného hľadiska je to tiež ideálne vykurovanie, nevysušuje ani nevíri vzduch a je vhodné pre alergikov. Kachľové pece vydávajú sálavé teplo, ktoré miestnosť vyhrieva rovnomerne - neprehrieva iba vzduch ale aj steny a nábytok.
Pre toho, kto chce kúriť a zároveň sa aj pozerať na oheň sú so svojim špecifickým kúzlom vhodné kozubové pece. Tie v sebe spájajú požadované vlastnosti obidvoch tepelných zariadení - kozuba i kachlí. Sú výkonné i pri nízkej spotrebe paliva a dokonalým dizajnom sa hodia do každého interiéru. Majú menšiu tepelnú zotrvačnosť než kozuby alebo kachľové pece, takže slúžia predovšetkým ako alternatívny zdroj tepla alebo pre potešenie z pohľadu na horiaci oheň. Kozubové kachle hrejú po zakúrení rýchlo ale krátko. Aby sa zvýšila ich tepelná zotrvačnosť, začali sa obkladať materiálmi s dobrou akumulačnou schopnosťou. Obkladajú sa keramickými či inými vhodnými materiálmi a často sú na nerozoznanie od kozubov. Vhodným palivom do nich je drevo, drevené a uhoľné brikety. Menšia finančný náročnosť ako u kozubov, ľahká montáž, jednoduchšie napojenie na komín a nenáročnosť na palivo je dôvodom, aby sa práve takýto zdroj tepla stal výrazným estetickým doplnkom možno práve vo vašom dome. *