ch noriem predĺžila.
„Výnimku má získať celkovo 39 potravinárskych podnikov. Tieto sa budú môcť na európsky trh pripravovať aj počas prvých rokov po začlenení Slovenska do spoločenstva,“ informoval Peter Turek, riaditeľ sekcie potravinového dozoru a hygieny Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Konečné rozhodnutie o udelení tohto ústupku však musí ešte schváliť minister pôdohospodárstva Zsolt Simon a podniky musia osobne skontrolovať pracovníci veterinárnej správy. Výnimky na predĺženie prípravy pôvodne chcelo až 61 podnikov. „Žiadosť sme museli zamietnuť mliekarňam a hydinárskym podnikom,“ dodáva Turek. Únia zľavila podmienky iba pre spracovateľov červeného mäsa a rýb. Očakávalo sa, že ak by Európa nezľavila zo svojich podmienok, zanikli by na Slovensku dve tretiny bitúnkov. „Jediná možnosť, ako vyhovieť Európe, je postaviť nový bitúnok, to však do vstupu našej krajiny do únie určite nestihneme,“ víta zmenu vedúci bitúnku Bolešov Jozef Poliak. Spoločnosti, ktoré dostali výnimky, však budú môcť obchodovať iba na Slovensku a zahraničný trh pre ne zostane zatvorený.
Rozhodnutie únie sa nepáči firmám, ktoré do hygienických technológií už investovali, aby pôvodný termín stihli. Miliónové investície sa totiž odrazia vo zvýšení ceny výrobkov a podniky sa tak môžu stať menej konkurencieschopné oproti nehygienickým výrobcom. „Celková premena podniku nás zatiaľ stála 200 miliónov korún a do konca roka minieme ďalších 150 miliónov,“ povedal Ondrej Danko z mäsokombinátu Hrádok v Lučenci, ktorý by stihol splniť podmienky aj do konca tohoto roku.
O výnimku žiadajú aj podniky v susedných krajinách. V Česku chce ústupok získať asi sto podnikov, v Maďarsku o päťdesiat via. (im, tasr)
Kto má problémy splniť podmieny úniepodnik | celkový počet | koľkí nesplnili podmienky |
bitúnky | 70 | 48 |
hydinárske bitúnky | 11 | 4 |
mäsokombináty | 67 | 31 |
spracovatelia hydiny | 10 | 1 |
mliekárne | 35 | 14 |
spracovatelia rýb | 25 | 8 |
spracovatelia vaječných hmôt | 4 | 2 |
zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa