
Majiteľom reštaurácií sa prísnejší zákon na ochranu nefajčiarov neveľmi páči. Boja sa, že prídu o zákazníkov.
FOTO - ARCHÍV SME
ia na škatuľkách cigariet.
Na Slovensku obmedzil fajčenie na verejnosti zákon o ochrane nefajčiarov v roku 1997. Fajčiarov však nevydesil. „Máme signály, že zákon sa nedodržiaval, najmä v stravovacích zariadeniach,“ hovorí Róbert Ochaba zo Štátneho fakultného zdravotného ústavu.
Návrh preto zvyšuje pokuty za nedodržiavanie zákona. „Dôležité však je, aby sa sami nefajčiari dožadovali svojho práva,“ hovorí Ochaba. Návrh je v pripomienkovom konaní, vyjadriť sa k nemu môže každý cez internetovú stránku ministerstva.
Zákon je dôležitý aj pre Európsku úniu - treba s ňou zladiť najmä systém varovaní na škatuľkách, ale aj zaviazať výrobcov a dovozcov oznamovať ministerstvu presný obsah cigarety a účinky jednotlivých zložiek. Informácie ministerstvo zverejní.
Prieskum agentúry Markant minulý rok ukázal, že až 23,2 percenta obyvateľov nikdy o zákone na ochranu nefajčiarov nepočulo, 75,2 percenta ľudí však vyhlásilo, že podporuje úplný zákaz fajčenia v reštauráciách. Cigaretový dym tu prekáža nielen 71,1 percentám nefajčiarov, ale aj tretine pravidelných a 60,5 percenta príležitostných fajčiarov.
Majiteľom reštaurácií sa návrh nového zákona nepáči. Starý zákon im umožňoval vytvoriť zóny pre fajčiarov a nefajčiarov, kde stačilo zabezpečiť ventiláciu. Elvíra Chadimová zo Zväzu majiteľov hotelov a reštaurácií hovorí že išlo o lepšie riešenie, pretože nediskriminovalo ani fajčiarov, ani nefajčiarov. Reštaurácie sa obávajú, že im ubudne hostí. Na oddelenie miestností podľa Chadimovej navyše nemajú všetci možnosti.
Súhrnná správa o stave kontroly tabaku na Slovensku v roku 2002 hovorí, že priemerný vek pravidelného fajčiara je u nás o osem rokov kratší ako nefajčiara. Podľa Ochabu výdavky na liečenie fajčiarov vysoko prevyšujú zisky štátu z predaja tabakových výrobkov. (haj)
PLATNÝ ZÁKON
* obmedzil reklamu tabakových výrobkov,
* škatuľka cigariet musí mať na viditeľnom mieste oznámenie o škodlivosti tabaku, plocha nápisu nesmie byť menšia ako 10 percent z povrchu škatuľky,
* v cigarete nesmie byť od roku 1998 viac ako 1,2 mg nikotínu a 15 mg dechtu, od roku 2001 viac ako 12 mg dechtu,
* za porušenie môže dostať fyzická osoba 500 korún pokutu, maloobchodník 500 až 100-tisíc korún a dovozca či výrobca 50-tisíc až päť miliónov,
* zakázané je fajčenie na verejných priestranstvách, vo verejných dopravných prostriedkoch, okrem miest na fajčenie vyhradených, v reštauráciách stačí rozdeliť priestor na dve zóny a zabezpečiť vetranie v nefajčiarskej časti.
NAVRHOVANÝ ZÁKON
* zväčšuje plochu upozornenia o škodlivosti tabaku na škatuľke - nápis napríklad Fajčenie zabíja musí byť vpredu a na zadnej strane dodatočné upozornenie, najmä o rôznych ochoreniach, ktoré spôsobuje fajčenie,
* všeobecné varovanie musí pokrývať najmenej 30 percent prednej a dodatočné 40 percent zadnej plochy obalu,
* zakazuje sa označenie ako „light“, „ľahké“, „mierne“, a iné znaky, ktoré môžu vyvolať dojem, že výrobok je menej škodlivý,
* znižuje sa obsah dechtu v cigarete na 10 mg, nikotínu na 1 mg a zavádza sa limit na oxid uhoľnatý na 10 mg na cigaretu,
* zvyšujú sa všetky pokuty o 100 percent,
* sprísňuje sa zákaz fajčenia v reštauráciách, fajčiarska a nefajčiarska časť musí byť stavebne oddelená, inak sa v reštaurácii nebude môcť fajčiť v čase vydávania jedál.