Čierny koreň je mrazuvzdorný ako paštrnák. Ponechaný v pôde sa zberá počas zimy a na jar. Na skladovanie sa zberá od októbra. Pri zbere nemá byť pôda príliš mokrá. Uchovateľnosť závisí od starostlivého zberu, pretože korene sú dlhé, krehké a ľahko sa lámu. Vyberáme ich tak, že z jednej strany vyrýľujeme ryhu a z druhej do nej vyklápame korene. Korene nemajú byť kratšie než 120 až 170 milimetrov a tenšie ako 10 až 15 milimetrov. Vňať opatrne odkrútime, nesmie sa odrezávať. Najlepšie sa skladuje v pivnici založený vo vlhkom piesku. Podľa podmienok skladovateľnosť trvá 60 až 120 dní.
Červená repa – cvikla: Na skladovanie je vhodná cvikla z neskoršej sejby. Zberá sa pred príchodom mrazov. Buľva nesmie byť namrznutá ani inak poškodená, aby sa neznížila doba skladovania. Vňať sa neodrezáva, ale odkrúti. Buľvy majú mať priemer 50 až 100 milimetrov. Ukladajú sa do piesku v pivnici, alebo sa skladujú ako mrkva. Vydrží 120 až 180 dní.
(val)