
ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR
BRATISLAVA - Žiadanou pracovnou silou v zahraničí sú čašníci. Podľa niektorých odborníkov odchádza hľadať prácu do cudziny asi každý druhý čašník vyučený na Slovensku. Ich motiváciou je rozdiel v zárobku, ktorý často býva aj štvornásobný. „Kto by tu pracoval za šesťtisíc korún čistého, keď mu napríklad v Taliansku dajú 7-krát toľko,“ hovorí zástupkyňa riaditeľa Hotelovej akadémie v Košiciach Ružena Cinová.
Študenti začínajú podľa nej pracovať v zahraničí už počas štúdia, v rámci povinnej praxe, a po škole sa na staré miesto zasa vrátia. Zástupkyňa tvrdí, že za to môže hlavne slabo rozvinutý cestovný ruch Slovenska.
Ako problém vníma emigráciu čašníkov riaditeľka Hotelovej akadémie v Kežmarku Sylvia Holopová: „Je mi ľúto, že vychovávame mladých ľudí pre zahraničie. Vyše polovica našich študentov odchádza za prácou do západnej Európy, severnej Afriky či do USA,“ povedala Holopová pre TASR.
To, že trh práce nie je na čašníkov či na kuchárov pripravený, priznávajú aj pracovné agentúry. „Absolventi si po škole prácu hľadajú, ale keď zistia, aké sú tu platové pomery, odchádzajú,“ vysvetľuje Mária Chocholáková z pracovnej agentúry Nosluš. Dobre platenú prácu podľa nej ponúkajú hlavne zahraniční hotelieri, ktorí požadujú od zamestnanca vzdelanie, prax a znalosť svetových jazykov.
Domáci podnikatelia dávajú čašníkom zvyčajne nízku mzdu, pretože dúfajú, že si na seba zarobia pomocou prepitného. „Plat mám malý a na prepitnom si zarobím mesačne maximálne tri tisícky,“ hovorí o svojom príjme čašník Peter z Piešťan.
Absolvent Hotelovej akadémie v Piešťanoch Filip pracoval po škole ako recepčný v hoteli, neskôr sa rozhodol ísť robiť čašníka na výletnú loď do Ameriky. „Oplatilo sa. Mesačne mám viac o 60-tisíc,“ hovorí Filip, ktorý si šetrí na vlastný bar na Slovensku.
Väčšina čašníkov a kuchárov pracuje v zahraničí ilegálne. „V Taliansku, Nemecku a Rakúsku sa dá získať pracovné povolenie veľmi ťažko. Veľa čašníkov síce dobre zarába, ale pred kontrolou pracovných povolení sa musia schovávať,“ hovorí manažér pracovnej agentúry Alfa Marek Ilizi. Legálne sa dá podľa neho pracovať na polovičný úväzok v Anglicku, Írsku a Austrálii. Šikovný a rečovo zdatný čašník si tak môže zarobiť aj 20 britských libier za hodinu.
IVETA MURŽICOVÁ