V školských jedálňach sa stravuje takmer 650-tisíc stravníkov. Najviac využívajú jedálne škôlkari, najmenej žiaci stredných škôl. Z nich sa v jedálňach stravuje asi 30 percent všetkých študentov. Počet detí v jedálni neovplyvňuje iba ich vek – najmenej detí chodí do školských jedální v okresoch s vysokou nezamestnanosťou, prvenstvo má Prešovský kraj. Nezamestnaný rodič však väčšinou doma varí.
Ak jedálne lístky nemusia obsahovať diétne jedlá, musia spĺňať požiadavky na nutričné hodnoty – za týždeň by sa mal splniť limit na určité množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov či sacharidov. Nemali by chýbať mäsové jedlá, raz do týždňa sladké jedlo a raz bezmäsité a nesladké ako prívarky, vaječné či mliečne jedlá. Množstvo ovocia v minulosti tiež určovali normy – dnes môže škola dávať deťom ovocie, ak naň má. Deťom nechutí vždy, a už vôbec nie v školských jedálňach. Podľa Výskumného ústavu výživy iba 61 % detí zje pravidelne celý obed. (haj)