Európskej únii sa prispôsobí aj cena cukru

BRATISLAVA - Výrobcovia cukru aj napriek problémom so suchom prognózujú takmer rovnakú produkciu ako vlani. „Spracovať sa má 1,4 milióna ton repy a vyrobiť z toho približne 180-tisíc ton cukru. Pôvodne sme chceli zvýšiť produkciu o päťtisíc ton navyše, ..

BRATISLAVA - Výrobcovia cukru aj napriek problémom so suchom prognózujú takmer rovnakú produkciu ako vlani. „Spracovať sa má 1,4 milióna ton repy a vyrobiť z toho približne 180-tisíc ton cukru. Pôvodne sme chceli zvýšiť produkciu o päťtisíc ton navyše, no sucho nám v tom zabránilo,“ prognózuje výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku Róbert Straka.

Či a o koľko bude cukor na nový rok drahší, budú cukrovarníci vedieť až koncom tohto roka, po skončení cukrovarníckej kampane a vyčíslení nákladov na výrobu. Už teraz však predpokladajú, že ceny stúpnu. „Cenu cukru od januára určite zdvihne drahšia energia a v máji vstup do únie,“ avizuje obchodný riaditeľ firmy Slovenské cukrovary v Rimavskej Sobote Ľubomír Šimko. Výrobcovia dnes predávajú tonu cukru podľa spolku cukrovarníkov približne pod päťsto eur za tonu a nové pravidlá únie nedovolia ísť cukrovarom pod cenu 632 eur. „Namiesto dnešných tridsať korún za kilo cukru v obchode by tak kupujúci po vstupe do únie dali asi o štyri koruny viac,“ myslí si Róbert Straka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Členstvo v únii zaväzuje cukrovarníkov aj k splneniu ďalšieho kritéria - vyrobiť viac cukru. Ročne by mali cukrovary vyrobiť 207 432 ton cukru, čo je asi o štyridsaťtisíc ton viac, ako vyrobili podniky vlani.

Za výhodu po vstupe do únie považujú cukrovarníci budúce clá. „Výhodou bude bezcolný pohyb tovaru. Na druhej strane sa zvýšia pre nečlenské krajiny dovozné clá,“ dodáva Straka.

IVETA MURŽICOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 667
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 443
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 367
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 437
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 644
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 951
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu