BRATISLAVA - Výrobcovia cukru aj napriek problémom so suchom prognózujú takmer rovnakú produkciu ako vlani. „Spracovať sa má 1,4 milióna ton repy a vyrobiť z toho približne 180-tisíc ton cukru. Pôvodne sme chceli zvýšiť produkciu o päťtisíc ton navyše, no sucho nám v tom zabránilo,“ prognózuje výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku Róbert Straka.
Či a o koľko bude cukor na nový rok drahší, budú cukrovarníci vedieť až koncom tohto roka, po skončení cukrovarníckej kampane a vyčíslení nákladov na výrobu. Už teraz však predpokladajú, že ceny stúpnu. „Cenu cukru od januára určite zdvihne drahšia energia a v máji vstup do únie,“ avizuje obchodný riaditeľ firmy Slovenské cukrovary v Rimavskej Sobote Ľubomír Šimko. Výrobcovia dnes predávajú tonu cukru podľa spolku cukrovarníkov približne pod päťsto eur za tonu a nové pravidlá únie nedovolia ísť cukrovarom pod cenu 632 eur. „Namiesto dnešných tridsať korún za kilo cukru v obchode by tak kupujúci po vstupe do únie dali asi o štyri koruny viac,“ myslí si Róbert Straka.
Členstvo v únii zaväzuje cukrovarníkov aj k splneniu ďalšieho kritéria - vyrobiť viac cukru. Ročne by mali cukrovary vyrobiť 207 432 ton cukru, čo je asi o štyridsaťtisíc ton viac, ako vyrobili podniky vlani.
Za výhodu po vstupe do únie považujú cukrovarníci budúce clá. „Výhodou bude bezcolný pohyb tovaru. Na druhej strane sa zvýšia pre nečlenské krajiny dovozné clá,“ dodáva Straka.
IVETA MURŽICOVÁ