
Plody odrody Solara si zachovávajú kvalitu aj neskôr po zbere.
FOTO - (AR)
Farba býva väčšinou tmavofialová, tvar hruškovitý alebo oválny. Baklažán zberáme od júla postupne až do príchodu jesenných mrazíkov. Pri zbere plody odtrhávame alebo režeme nožom, nožnicami so stopkou dvadsať milimetrov dlhou tak, aby sa nepoškodila šupka ani dužina. Podľa doteraz platnej STN v prvej akostnej triede majú mať plody dĺžku najmenej osemdesiat milimetrov. Dnes sa však dovážajú už aj také odrody, ktorých rozmery sú podstatne väčšie.
Baklažán sa používa upravený dusením samostatne alebo s inou zeleninou, pečený, plnený aj vyprážaný.
Pred príchodom mrazov zberáme všetky plody. Môžeme ich uchovať dva až tri týždne v chladných komorách pri teplote 8 až 12 stupňov Celzia pri relatívnej vlhkosti vzduchu 90 percent, rozložené na policiach.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.