Broskyne, ktoré dozrievajú v júli a v auguste, neoberáme príliš skoro, pretože tým utrpí ich vôňa i lahodná chuť. Plody zo stromu oberáme až v okamihu, keď sfarbenie zodpovedá odrode. Konzumnú zrelosť dosiahnu o niekoľko dní. Pri zbere a uskladňovaní zaobchádzame s broskyňami opatrne. Každé ľahké otlačenie kazí vzhľad plodov.
Na jahodovisku môže za sucha napáchať obrovské škody roztočík jahodový. Na miestach, kde sa mladé listy nevyvíjajú správne a sú znetvorené, sú poškodené škodcom. Tento živočích má belavé sfarbenie a je taký malý, že ho voľným okom nespozorujeme. Zasahujeme akaricídmi. Keď v lete spozorujeme uvedené príznaky, preventívne postriekame jahodovisko vhodným akaricídom. S postrekovaním začneme po zbere, o týždeň postrek zopakujeme. Do novej výsadby nezaraďujeme sadenice so znetvorenými listami.
Od konca júla rozkvitajú kvety na bočných výhonkoch baklažánu. Po ich nasadení odrežeme hornú časť hlavného výhonu. Bočné výhony skrátime, a to za každým druhým nasadeným plodom. Podporí sa tak vývoj plodov. Všetky nepotrebné a neplodné výhonky odrežeme. Na veľkoplodých odrodách nenecháme viac ako 3 až 4 plody. V skleníku alebo vo fóliovníku sa najčastejšie pestuje baklažán s dvoma výhonkami. Nasmerujeme ich na tyčky či na lanká, podobne ako uhorky. Plodné bočné výhonky skrátime na dva listy nad nasadenými plodmi a všetky zbytočné výhonky odstránime.
Zimnú cibuľu pestujeme podobne ako kuchynskú. Na slnečné odburinené hriadky vysievame semená od marca do augusta. Hĺbku výsevu volíme asi centimeter. Zimnú cibuľu môžeme predpestovať aj tak, že na trvalé miesto vysadíme už zakorenené sadenice. Spon výsadby sadeníc je 30 krát 40 centimetrov. Ak nebudeme vňať pravidelne zberať, zvolíme vzdialenosť jednotlivých trsov väčšiu. Vňať zimnej cibule je dostupná po celý rok, je preto cenná aj pre kuchyňu na prípravu polievok, omáčok, šalátov a pomazánok. (lov)