tor a inú zásuvku, lebo namiesto 100 japonských voltov potrebuje náš varič 220 slovenských.
Japonský varič ryže sa vonkajším vzhľadom veľmi podobá na slovenskú fritézu, ale inak je jeho princíp úplne odlišný. Bežná japonská rodina jedáva ryžu každý deň – na raňajky, na obed, na večeru. Nepoznám domácnosť, kde by nemali minimálne jeden takýto varič. Keď zdvihnete jeho vrchnák, objavíte teflonovú misu. Stačí do nej nasypať ryžu, naliať vodu, zapnúť a o 40 minút je všetko hotové. Keď stlačíte iný gombík,varič udržuje ryžu teplú.
Videl som už variť ryžu na mnoho spôsobov. V Austrálii napríklad kamarátka nechala v hrnci zovrieť vodu a potom do nej nasypala ryžu, ako keď sa varia cestoviny. Juhoamerický spôsob je trochu lepší. Nasypú ryžu na pekáč, zalejú vodou, pridajú posekanú cibuľku, veľa soli a oleja, pekáč zakryjú alobalom a na 30 minút vložia do rúry. Je to chutné, ale nie je to ryža!
Pravá ryža nemá inú, len svoju vlastnú chuť. Nepridáva sa do nej olej, soľ ani koreniny. Je ako dobré víno. Japonci veria dvom najpopulárnejším druhom japonskej ryže – Sasanisiki a Košihikari. Krátke zrnká sú po uvarení trochu lepkavé a sladkasté. Okrem jedla je pre nás ryža symbolom dvetisícročnej histórie. Počas vojny, za éry samurajov, bola ryža platidlom aj meradlom moci. Je teda prirodzené, že si na ryžu potrpíme.
A teraz vám poradím, ako uvariť dobrú ryžu bez elektrického variča. V prvom rade – kúpte si ryžu s krátkymi okrúhlymi zrnkami. Skontrolujte na obale, či nie je stará, ryža ľahko oxiduje a stráca chuť. Dôležité je ryžu poriadne poumývať studenou vodou, potom precediť, nasypať do hrnca s hrubým dnom a naliať 1,2-krát viac vody ako ryže. Nechajte ryžu 20 minút postáť, aby sa napila vody, potom hrniec prikryte dobre tesniacou pokrievkou, aby neunikala para. To je veľmi dôležité. Keď voda zovrie, varte 7 minút na miernom plameni, ďalších 7 minút na úplne slabom plamienku. Potom vypnite plyn, ale hrniec ešte neotvárajte. Počkajte 5 minút, potom servírujte.
MASAHIKO