Rajčiaky na pretlaky a kečupy

V záhradkách sa pestujú prevažne konzumné rajčiaky. Môžu byť kríčkovité alebo kolíkové. Plody dozrievajú postupne od spodnej časti rastliny. Na priamy konzum ich zberáme v ružovom až červenom stave. Ružové plody rýchlo dozrejú aj po zbere. Ak chceme ...


Na výrobu štiav vyberáme zrelé rajčiaky. FOTO – ARCHÍV


V záhradkách sa pestujú prevažne konzumné rajčiaky. Môžu byť kríčkovité alebo kolíkové. Plody dozrievajú postupne od spodnej časti rastliny. Na priamy konzum ich zberáme v ružovom až červenom stave. Ružové plody rýchlo dozrejú aj po zbere. Ak chceme rajčiaky prevážať alebo krátkodobo uchovať, treba plody zberať v ružovej zrelosti. Na výrobu štiav ich oberáme v červenej zrelosti, nie však prezreté, ktoré už kvasia a hnijú. Aj na pretlaky a kečupy sú vhodné plody vyzreté do červena, ale na tieto výrobky sú lepšie priemyselné odrody rajčiakov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Plody v konzumnej zrelosti môžeme uskladňovať bez rizika straty akosti pri teplote 8 až 10 stupňov C a vlhkosti vzduchu 85 až 90 percent jeden až dva týždne. Najlepšie je uloženie v prepravkách v jednej vrstve. Zrelé rajčiaky sa uchovajú aj v dolnej časti chladničky. Predpokladom je rýchle vychladenie na 1 stupeň C a potom balenie do mikroténových vrecúšok. Na jeseň treba uskladňovať i menej zrelé plody, ktoré musíme obrať skôr, ako nočné teploty klesnú pod 5 stupňov. Lepšie sa uchovávajú rajčiaky obrané so stopkou. Môžeme vybrať aj celé rastliny a zavesiť ich do pivnice. Plody na nich postupne dozrejú.

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Šéf HOPINu: Nie sme najlacnejší a ani nechceme byť
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  3. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  4. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  5. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  6. Odborník na reštaurovanie: Lacné úpravy ničia kamenné pamiatky
  7. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy?
  8. Digitálne platby a poistenie pre bezstarostnú dovolenku
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  2. TIPOS spustil novú kampaň
  3. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  4. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  5. S týmto smartfónom ti frajer na dovolenke urobí dokonalé fotky
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  7. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  8. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave
  1. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 12 023
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 796
  3. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 7 010
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 6 621
  5. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 5 073
  6. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 4 177
  7. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy? 3 903
  8. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel 3 512
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu