
Na výrobu štiav vyberáme zrelé rajčiaky. FOTO – ARCHÍV
V záhradkách sa pestujú prevažne konzumné rajčiaky. Môžu byť kríčkovité alebo kolíkové. Plody dozrievajú postupne od spodnej časti rastliny. Na priamy konzum ich zberáme v ružovom až červenom stave. Ružové plody rýchlo dozrejú aj po zbere. Ak chceme rajčiaky prevážať alebo krátkodobo uchovať, treba plody zberať v ružovej zrelosti. Na výrobu štiav ich oberáme v červenej zrelosti, nie však prezreté, ktoré už kvasia a hnijú. Aj na pretlaky a kečupy sú vhodné plody vyzreté do červena, ale na tieto výrobky sú lepšie priemyselné odrody rajčiakov.
Plody v konzumnej zrelosti môžeme uskladňovať bez rizika straty akosti pri teplote 8 až 10 stupňov C a vlhkosti vzduchu 85 až 90 percent jeden až dva týždne. Najlepšie je uloženie v prepravkách v jednej vrstve. Zrelé rajčiaky sa uchovajú aj v dolnej časti chladničky. Predpokladom je rýchle vychladenie na 1 stupeň C a potom balenie do mikroténových vrecúšok. Na jeseň treba uskladňovať i menej zrelé plody, ktoré musíme obrať skôr, ako nočné teploty klesnú pod 5 stupňov. Lepšie sa uchovávajú rajčiaky obrané so stopkou. Môžeme vybrať aj celé rastliny a zavesiť ich do pivnice. Plody na nich postupne dozrejú.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.