V množstve banskobystrických reštaurácií si dokážu vybrať aj tí najnáročnejší gurmáni. Ceny tradičných jedál sa pohybujú okolo 100 korún, samozrejme, bez príloh a nápojov. Menej nároční si môžu objednať napríklad menu, ktoré sa vrátane polievky pohybuje od 70 do 90 korún.
Zahraniční turisti, ktorí sú rozhodnutí ochutnať tradičné slovenské jedlá, nemajú v Banskej Bystrici problém. Tak napríklad v Slovenskej reštaurácii v Hornej ulici sa cena za bryndzové halušky pohybuje od 55 do 80 korún, strapačky s kyslou kapustou od 45 do 100 korún, ale môžu ochutnať aj vynikajúce zemiakové striasky za 50 korún. Kompletné typické slovenské menu vyjde turistu približne na 150 korún. Samozrejme, špeciality, ako sú Horárovo tajomstvo (145 korún) alebo Smradľavý truľo (95 korún) sú o niečo drahšie.
V kvaliných reštauráciách na námestí ako napríklad Zlatý Bažant, Quatro, či Pilsner restaurant kompletné menu s polievkou, predjedlom, hlavným jedlom, dezertom a nealkoholickým nápojom stojí okolo 300 korún. Porcie sú však výdatné. Polievky stoja okolo 30 korún, predjedlo okolo 70, hlavný chod do 150 korún, prílohy a dezerty okolo 40 korún. Pivo k jedlu vychádza okolo 30 korún.