
Mnohé synagógy na Slovensku sú v zlom stave a schatrané. Jednou z výnimiek je synagóga v Malackách, ale tá už neslúži na modlitby, je v nej sídlo základnej umeleckej školy a koncertná sieň. FOTO - ARCHÍV TASR
stránkach života židov na Slovensku.
Ako charakterizujete spoločenské podmienky židov na Slovensku v súčasnosti?
„Pomaly sa spamätávame z toho, čo sa dialo počas holokaustu a komunizmu, a pomaly sa vracia dôvera v spoločnosť. Mnohí sa už neboja povedať, že sú židia. Nemôžem povedať, že by spoločnosť alebo ktokoľvek kládol (židom) nejaké prekážky.“
Aké možnosti majú židia na Slovensku na náboženský život?
„Keď chcete praktizovať židovský náboženský život, znamená to okrem iného, že musíte dodržiavať kóšer predpisy a jesť kóšer stravu.“
Je to ťažké?
„Dodržiavať kóšer predpisy je veľmi ťažké. Nie je to však problém spoločnosti, ale problém človeka. Za tých vyše 50 rokov (od roku 1939) došlo k absolútnej deštrukcii náboženského, špeciálne židovského náboženského vedomia. Veľa ľudí už nevie, čo znamená praktizovať tieto predpisy.“
O čom sú?
„Presne je 630 príkazov a zákazov, ktoré musí veriaci žid dodržiavať. Nie všetky sú aktuálne. Niektoré sa takými stanú napríklad až v čase, keď príde Mesiáš. Väčšina z týchto predpisov hovorí, čo môžete a čo nemôžete robiť, ako sa máte alebo nemáte správať. Veľká väčšina židov nie len na Slovensku, ale aj v strednej Európe predpisy nedodržiava, pretože ich nepozná. Alebo pretože ich nechce poznať a realizovať. Je stále väčší odklon od ortodoxného judaizmu a príklon k takej umiernenej sekularizovanej forme.“
Kde napríklad nakupujú slovenskí židia kóšer suroviny? Musia ich dovážať, napríklad z Viedne?
„Nemusí sa to dovážať. Veľa vecí sa dá pripraviť zo surovín, ktoré sú na Slovensku. Skôr máme problém s rezaním hydiny a dobytka, ktoré sa robí určitým rituálnym spôsobom a nie je to také jednoduché. Druhá vec, že sa veľmi prísne sleduje zloženie potravín, ktoré na Slovensku sú. Keď obsahujú napríklad emulgátory ako maslo a niektoré margaríny, tak už nie sú kóšer. Dá sa žiť aj zo slovenských surovín, ale je to hrozne ťažké.“
Ako vidíte budúcnosť židovstva na Slovensku. Je oň záujem medzi mladými?
„Je to dosť pestré. Narastá záujem o židovstvo a príslušenstvo k židovskej komunite, ale neprejavuje sa to v tej religióznej rovine.“