Kacav jedol kóšer, rabín vykóšeroval aj prestieranie

Izraelský prezident Moše Kacav a jeho manželka Gila dostali na Slovensku len kóšer jedlá i nápoje, teda pripravené podľa náboženských pravidiel na základe Tóry.

Menu slávnostnej večere, ktorú na počesť izraelského páru usporiadal slovenský prezident Rudolf Schuster s manželkou Irenou, pripravili kuchári bratislavskej židovskej reštaurácie Chez David.

Pri príprave kóšer jedál je dôležité, aby prebehla pod dozorom rabína alebo religióznej osoby. „Rabín robí religiózny dozor nad tým, ako sa pripravuje strava,“ hovorí Lucia Koptáková, zástupkyňa riaditeľa reštaurácie.

Jedným z dôležitých prikázaní Tóry je oddeliť mliečne od mäsových výrobkov. V domácnostiach veriacich je kuchyňa rozdelená na mliečnu a mäsovú časť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kóšer musia byť suroviny i inventár. „Všetko, čo sa používa pri varení, čiže na čom sa varí, na čom a čím sa krája, na čom a čím sa je, musí byť kóšer. Rozdelené na druhy sú taniere i príbory. Aby sa nemohlo stať, že by sa niečo pomiešalo, obmedzili sme v našej reštaurácii sortiment iba na mäsovú kuchyňu,“ vysvetľuje Koptáková.

Rabíni študujú niekoľko rokov okrem iného aj to, ako treba všetko „vykóšerovať“. Nie vždy sa to dá, napríklad porcelán, ak sa už raz použil nekóšer spôsobom, je stratený.

Počas návštevy Kacava bol za účasti rabína vykóšerovaný strieborný inventár z bratislavského miestodržitelského paláca i z hotela Bôrik. Veriaci môžu vykóšerovať svoj inventár aj sami.

Viaceré, na Slovensku nedostupné suroviny si musia židovskí veriaci, ktorí dodržiavajú predpisy a jedia len kóšer stravu, zháňať v zahraničí. Najťažšie je spracovanie mäsa. Zelenina a ovocie sú kóšer. Z Izraela sa dováža nekvasený plátkový chlieb - maces. Kóšer víno sa dováža z Rakúska.

SkryťVypnúť reklamu

Väčšinou nie sú problémy s rybami. „Od zarezania až po kuchynské spracovanie musí byť mäso pod dozorom. Rabín alebo šochet - mäsiar so spôsobilosťou na rituálne rezanie, špeciálnym spôsobom zareže hydinu tak, že nedostane šok a krv stečie. Veriaci žid nesmie požívať krv v žiadnej forme.“ Nekóšerové je bravčové mäso.

Chlieb zvyčajne nie je kóšer, lebo sa nepečie za kóšer podmienok. Medzi nealkoholickými nápojmi je kóšer takmer všetko, uprednostňujú sa čisté nápoje.

Ortodoxný židovský hosť musí dostať jedlo pripravené pod dozorom a ak sa preváža, musí byť zapečatené, aby sa s ním nedalo manipulovať.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 748
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 571
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 736
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 597
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 572
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 379
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 097
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 235
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu