Menu slávnostnej večere, ktorú na počesť izraelského páru usporiadal slovenský prezident Rudolf Schuster s manželkou Irenou, pripravili kuchári bratislavskej židovskej reštaurácie Chez David.
Pri príprave kóšer jedál je dôležité, aby prebehla pod dozorom rabína alebo religióznej osoby. „Rabín robí religiózny dozor nad tým, ako sa pripravuje strava,“ hovorí Lucia Koptáková, zástupkyňa riaditeľa reštaurácie.
Jedným z dôležitých prikázaní Tóry je oddeliť mliečne od mäsových výrobkov. V domácnostiach veriacich je kuchyňa rozdelená na mliečnu a mäsovú časť.
Kóšer musia byť suroviny i inventár. „Všetko, čo sa používa pri varení, čiže na čom sa varí, na čom a čím sa krája, na čom a čím sa je, musí byť kóšer. Rozdelené na druhy sú taniere i príbory. Aby sa nemohlo stať, že by sa niečo pomiešalo, obmedzili sme v našej reštaurácii sortiment iba na mäsovú kuchyňu,“ vysvetľuje Koptáková.
Rabíni študujú niekoľko rokov okrem iného aj to, ako treba všetko „vykóšerovať“. Nie vždy sa to dá, napríklad porcelán, ak sa už raz použil nekóšer spôsobom, je stratený.
Počas návštevy Kacava bol za účasti rabína vykóšerovaný strieborný inventár z bratislavského miestodržitelského paláca i z hotela Bôrik. Veriaci môžu vykóšerovať svoj inventár aj sami.
Viaceré, na Slovensku nedostupné suroviny si musia židovskí veriaci, ktorí dodržiavajú predpisy a jedia len kóšer stravu, zháňať v zahraničí. Najťažšie je spracovanie mäsa. Zelenina a ovocie sú kóšer. Z Izraela sa dováža nekvasený plátkový chlieb - maces. Kóšer víno sa dováža z Rakúska.
Väčšinou nie sú problémy s rybami. „Od zarezania až po kuchynské spracovanie musí byť mäso pod dozorom. Rabín alebo šochet - mäsiar so spôsobilosťou na rituálne rezanie, špeciálnym spôsobom zareže hydinu tak, že nedostane šok a krv stečie. Veriaci žid nesmie požívať krv v žiadnej forme.“ Nekóšerové je bravčové mäso.
Chlieb zvyčajne nie je kóšer, lebo sa nepečie za kóšer podmienok. Medzi nealkoholickými nápojmi je kóšer takmer všetko, uprednostňujú sa čisté nápoje.
Ortodoxný židovský hosť musí dostať jedlo pripravené pod dozorom a ak sa preváža, musí byť zapečatené, aby sa s ním nedalo manipulovať.