, kobylkami, pavúkmi či húsenicami.
Podobnou gastronomickou tortúrou musia prejsť aj vojaci v Ústave špeciálneho zdravotníctva a výcviku v Lešti.
„Absolventi kurzu by mali len s prírodnou stravou prežiť tridsať dní,“ hovorí zástupca riaditeľa oddelenia výcviku Patrik Žitník. Musia sa okrem toho vedieť zorientovať podľa prírodných úkazov, založiť oheň bez použitia zápaliek, pripraviť sa na spánok v prírode, prekonávať vodné prekážky, bojovať so psom a v prípade, že budú zajatí, odolať aj nástrahám mučenia.
Najprísnejšími kritériami však prejde len časť absolventov. „Len tí najlepší dokázali prežiť týždeň bez prirodzenej stravy, len so štyrmi zápalkami vo vrecku a s nožom,“ tvrdí Žitník.
Ústav v Lešti, ktorý si vážia aj zahraniční vojenskí experti, usporadúva kurzy bojovej streľby, boje zblízka a kurz zajatia. „Absolventi musia byť schopní čeliť aj tvrdému mučeniu a vypočúvaniu,“ dodáva.
Kurzami v Lešti prešli aj desiatky slovenských vojakov, pripravujúcich sa na misie v konfliktných oblastiach. Medzi nimi aj ženisti, ktorí o niekoľko dní odídu do Iraku. (čtk)